I Belgias hovedstad Brussel ble det kastet brannbomber mot en rekke biler, og også i byene Antwerpen, Gent og Lokeren gikk biler opp i flammer.

– Det er rimelig klart at det er snakk om tilfeller hvor ungdommer etteraper hendelsene i Paris, medgir politimesteren i Gent, Steven De Smet.

Også i Berlin og Köln gikk biler opp i flammer natt til onsdag, men tyske myndigheter ønsket ikke å sette dette i sammenheng med de siste ukers voldsomme opptøyer i Frankrike.

– Vi har ikke parisiske tilstander her, sa en talsmann for politiet i Köln.

Tidligere i uka var det også tilløp til uro i havnebyen Bremen, og tysk politi har trappet opp patruljeringen i flere byer, særlig i bydeler med en stor andel innvandrerungdom.

Unntakstilstand

I Frankrike var situasjonen natt til onsdag roligere enn på lenge, selv om nesten 400 biler gikk opp i flammer.

Politiet pågrep nærmere 140 personer men åpnet ikke ild, og det kom heller ikke meldinger om skadde.

Over 6.600 franske biler har gått opp i flammer de siste to ukene, og drøyt 1.800 personer er innbrakt av politiet.

Den franske regjeringen har erklært unntakstilstand i de hardest rammede områdene, noe som blant annet innebærer portforbud om natten for alle under 16 år.

Både i Amiens nord for Paris, Raincy i nordøst og Orleans og Savigny-sur-Orge sør for hovedstaden er det innført unntakstilstand, som blant annet gir politiet anledning til å gjennomsøke hus uten først å innhente ransakingstillatelse.

Bensinforbud I Amiens er det også innført forbud mot å selge bensin til mindreårige, i et forsøk på å få slutt på de hjemmelagde brannbombene.

I Marseille i Sør-Frankrike plyndret ungdommer sent tirsdag kveld et supermarked. I Toulouse ble det kastet stein mot politiet mens mørket senket seg over byen, og flere biler ble satt i brann.

Franske politikere og polititalsmenn understreker likevel at natten hadde vært roligere enn på lenge, og hevder at opptøyene nå er i ferd med å ebbe ut.

REUTERS