Merah, som tilsto å ha drept 7 soldater, jødiske skoleelever og en lærer, mistet livet i en storstilt politiaksjon i bydelen Croix-Daurade i Toulouse onsdag. Her hadde han forskanset seg i en leilighet i over 30 timer.

Da politiet tok seg inn i boligen, svarte Mohamad Merah med en serie skudd. Deretter kastet han seg ut av et vindu. Men det 23-åringen døde av, var skudd fra politiets skarpskyttere.

Ifølge obduksjonsrapporten hadde Merah over 20 kuler i kroppen, de fleste i armer og ben. To av skuddene var dødelige, ett mot tinningen og ett mot magen.

Ekstrem vold

Innenriksminister Claude Gueant sa at den terrormistenkte ifølge en erfaren politimann brukte en ekstrem grad av vold. Politimannen hadde aldri opplevd noe lignende.

Merah hadde på seg skuddsikker vest og disponerte flere ulike våpen, blant annet en Colt .45. Med den løsnet han ca 30 skudd.

— Etter å ha skadet flere politifolk beveget mannen seg mot et vindu. Og mens han fremdeles hadde et skytevåpen i hånden, kastet han seg ut av vinduet, sa innenriksminister Claude Gueant. I samme øyeblikk skal han altså ha blitt rammet av politiets kuler.

Fem politifolk oppgis å ha blitt skadet i operasjonen, der mer enn 300 skudd ble avfyrt.

Én av Merahs brødre sitter nå i avhør hos politiet. Han skal ha henvendt seg til en butikk torsdag i forrige uke og bedt om råd om hvordan man maler om en scooter. En scooter ble brukt under drapene Mohamad Merah antas å stå bak.

Ensom ulv

Mohamed Merah hevdet at han mottok trening og instrukser fra al-Qaida i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Men det foreligger ingen beviser for at Merah «har trent eller vært i kontakt med organiserte grupper eller jihadister», opplyser en sentral fransk kilde til AP.

Nyhetsbyrået beskriver kilden som en høytstående fransk embetsmann med nær kjennskap til etterforskningen i saken.

Kritikk

Fransk sikkerhetstjeneste har fått kraftig kritikk etter at det ble kjent at de hadde holdt 23-åringen under nøye oppsikt i to år, skriver NTB.

Merah var også å finne på USAs såkalte no fly-liste, noe som innebar at han ville bli avvist dersom han forsøkte å gå om bord i et fly til USA. Frankrikes statsminister François Fillon avviste fredag kritikken og hevdet at det var umulig å pågripe Merah tidligere.

— I et land som vårt har vi ikke mulighet til permanent overvåking uten en rettslig godkjennelse. Vi lever i en rettsstat, understreket Fillon.