Papon ble i 1998 dømt til ti års fengsel for å ha hjulpet til med å organisere deportasjonen av 1.500 jøder fra Bordeaux til Auschwitz.

Den 92 år gamle tidligere tjenestemannen i Vichy-regimet ble beskyttet av 30 opprørspoliti idet han forlot fengselet, etter å ha sonet bare tre år straffen. Han ble møtt med tilrop som "morder", "Papon i fengsel" og "skam" idet han kom ut av Sante-fengselet i Paris.

Ifølge dommen må han holde seg hjemme og søke om tillatelse dersom han ønsker å reise.

Papons advokater ba om løslatelse fordi 92-åringens helsetilstand blir stadig verre. Leger som har undersøkt ham sier han har kronisk hjertefeil, samt problemer med blodsirkulasjonen og nyrene. Advokatene benyttet seg av en fersk lovendring som sier at en fengselsstraff kan bli opphevet dersom den dømtes helsetilstand er uforenlig med fortsatt fengsling.

Aktoratet har motsatt seg løslatelse og har pekt på at forbrytelsene han ble dømt for i 1998 er "eksepsjonelt alvorlige".

Jødiske grupper er skuffet over avgjørelsen. De mener han ikke har vist anger for sine handlinger. President Jacques Chirac nektet i fjor å benåde Papon.

Papons advokater er i gang med å forberede en anke av dommen fra 1998. (NTB)