Kvinnen trygler Taliban om å løslate vennene hennes.

– Vær så snill og slipp dem fri, gråt hjelpearbeideren, som i mediene bare er omtalt som «Celine», på en kort pressekonferanse på den franske ambassaden i Kabul lørdag.

Både hun og hennes mannlige kollega Eric jobber for den frivillige organisasjonen Terre d’Enfance, som hjelper barn sørvest i Afghanistan. De forsvant sammen med tre afghanske medarbeidere 3. april.

– Jeg ber dem i deres guds navn om å vise Eric nåde, fremholdt hun.

Den kvinnelige hjelpearbeideren ble løslatt fra fangenskapet i Kandahar sør i Afghanistan lørdag formiddag.

– I dag klokka 11 løslot vi det kvinnelige gisselet i Maiwand-distriktet i Kandahar-provinsen. Hun ble løslatt for å vise våre gode intensjoner overfor Frankrike, sier Talibans talsmann Yousuf Ahmadi.

Én uke

Taliban gir Frankrike én uke til å innfri kravene om å trekke alle sine styrker ut av Afghanistan og løslate Taliban-fanger, for å løslate resten av gislene.

For drøyt to uker siden offentliggjorde Taliban et videoopptak der de to franske hjelpearbeiderne ber for sine liv. De ville bli halshogd og hodene sendt til Frankrike dersom franske myndigheter ikke etterkom Talibans krav, sa de.

Afghanistans president Hamid Karzai brukte markeringen av at det lørdag var 15 år siden slutten på kommuniststyret i landet til nok en gang å be Taliban om å legge ned våpnene.

– I dag inviterer vi igjen dem som har alliert seg med fremmede mot sin egen nasjon, om å gi opp oppvigleriet og ondskapen og heller leve et fredelig liv, sa Karzai i sin tale.

Nye kamper

Minst 23 Taliban-opprørere og to afghanske politimenn er drept i nye kamper mellom geriljaen og de internasjonale styrkene i Afghanistan (ISAF), kunngjorde lokale myndigheter og ISAF-talsmenn lørdag.

13 av opprørere ble drept i et NATO-flyangrep sørøst i Afghanistan fredag kveld. NATO-flyene ble kalt inn etter at en gruppe Taliban-opprørere angrep en offentlig bygning i provinsen Khost, opplyser guvernør Arsala Jamal.

– De ble drept i bombingen mens de trakk seg tilbake etter angrepet, sier Jamal.

Fem soldater fra de afghanske sikkerhetsstyrkene ble såret i Taliban-angrepet. Lørdag ble ytterligere ti opprørere drept i kamper i Helmand sør i Afghanistan. Kampene startet da opprørerne angrep en militær kolonne i Gereshk-distriktet, ifølge ISAF.

I Ghazni lenger sørvest ble to politifolk drept og ytterligere tre bortført da en politistasjon ble angrepet av Taliban-styrker, opplyser politisjefen i provinsen.