Chloé og Florent Lemaçon hadde sammen med deres tre år gamle sønn Colin lagt ut på sitt livs reise i seilbåt mot Zanzibar da somalske pirater kapret båten deres og tok dem som gisler.

Den lille familien ville rømme fra forbrukersamfunnet, og avviste advarsler mot å reise i de somalske farvann. Kapringen er den siste av flere i området, skriver The Times.

— Fikk flere advarsler

I Frankrike er myndighetene rasende over at paret ikke klarte å unngå farvannet, der 15 mannskaper bare den siste måneden er tatt som gisler.

Eric Chevallier, talsmann for det franske utenriksdepartement, har uttalt at familien fikk gjentatte advarsler om risikoen de gikk i møte ved å seile langs den somalske kysten.

— Det er vanskelig å forstå at disse advarslene ikke fikk dem til å være forsiktige, sier han til The Times.

På vei mot løvløst område

Familien Lemaçon og to medpassasjerer er mest sannsynlig på vei mot det lovløse Puntland-området på Somalias kyst etter at båten deres ble tatt lørdag formiddag.

Franske myndigheter er forberedt på å få et krav om løsepenger, men det kan være de planlegger en form for kommando-operasjon som har frigjort to andre franske yachter som ble holdt tilbake av somaliske pirater i løpet av det siste året.

— Vi vet hvor de er, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Bedt om å holde seg unna

Familien møtte forrige måned en fransk frigatt, som deltok i EUs anti-piratprosjekt, ifølge fransk marine. Befaler på skipet hadde advart dem på det sterkeste mot å fortsette reisen til Zanzibar.

På bloggen deres har familien imidlertid skrevet at de kun ble bedt om å holde seg unna handels- og skipsfartområder.

Siste innlegg er fra 20. mars, hvor de blant annet skriver:

«Natt til 16. mars begynner vi (...) på ruten mot Al Mukalla, og vi er midt i risikosonen for pirater... foreløpig er det ingenting å signalisere. Om morgenen 17. mars får vi besøk av et helikopter fra den franske marinen (...) og vi etablerer kontakt over radio. (...):»:

«Hva gjør dere der? »

«Vi seiler... vi skal til Al Mukalla, og så til Kenya. »

«Ok, vær forsiktige (...)»

«Det militære fartøyet tar også kontakt med oss, det vil vite ruten vår. (...) For å unngå en risiko råder han oss til å seile utenom handelsruten (...).»

«Vi ankommer AL Mukalla 19. mars på ettermiddagen. Vi ankrer til i den gamle havnen ved den gamle byen.»

Faren forsvarer sønnen

Faren til Florent Lemaçon har tatt sønnen i forsvar.

— De er gode seilere og definitivt ikke uansvarlige. De fulgte rådet de ble gitt, tok den minst farlige ruten, og var i permanent kontakt med franske myndigheter, sier han.

Båten til familien Lemaçon er en av fem fartøy tatt av somalske pirater siden lørdag. Somalske pirater angrep 111 skip og tjente rundt 30 millioner dollar i løsepenger i fjor, ifølge International Maritime Bureau.