Folkemordet i Rwanda i 1994 kaster fortsatt skygger over fransk utenrikspolitikk. Det store spørsmålet er om Frankrike kjente til forberedelsene og i så fall kunne ha forhindret massedrapene på ca. 800.000 mennesker i løpet av tre måneder.

Avslørende dokumenter

Ifølge nye avsløringer i avisen Le Monde er det mye som tyder på at den offisielle forklaringen om Frankrikes rolle ikke holder vann. Dokumenter som er funnet i arkivene i Elyséepalasset viser at daværende president François Mitterrand opptil flere ganger fikk advarsler om at det ble planlagt en etnisk utryddelseskrig mot tutsiene. Likevel fortsatte Mitterrand både den militære og politiske støtten til hutupresidenten Juvenal Habyarimana, hvis død i et flyattentat 6. april regnes for å være gnisten som tente det vanvittige bålet.

Bevisene er nå kommet frem i lyset fordi hundrevis av dokumenter er lagt frem for undersøkelsesdommer Florence Michon, som etterforsker saken om den franske hæren hadde skyld i tragedien. Etter materialet å dømme fikk franske myndigheter allerede i 1990 — fire år før folkemordet - de første indisiene på at et folkemord var under planlegging.

Fire år før

12. oktober 1990 forsøkte daværende forsvarsattaché i Rwandas hovedstad Kigali, oberst René Galinié, å varsle myndighetene i Paris. I en rapport bekymret han seg over at huturegimet i Rwanda arresterte et stort antall tilfeldige tutsier.

— Det er grunn til å frykte at denne konflikten kan utarte til etnisk krig, skrev offiseren.

Dagen etter støttet den franske ambassadøren i Kigali, Georges Martres, den begrunnede frykten i sin innberetning. Advarslene førte ikke til noen forandring i fransk utenrikspolitikk, som kynisk og uten hensyn til omkostningene fortsatte å følge de gamle doktrinene om kolonitidens oppdeling av Afrika. Frankrike satset ensidig på den fransktalende huturegjeringen i Kigali på bekostning av de engelsktalende tutsiopprørerne fra Uganda ledet av Rwandas nåværende president, Paul Kagame, skriver Le Monde.

Mitterrand løy

Dokumentene fra Elyséepalassets arkiver avslører imidlertid at president Mitterrand løy da han på et regjeringsmøte 29. juni 1994 sa at han før drapet på president Habyarimana ikke hadde hørt noe om interne konflikter mellom de to befolkningsgruppene i Rwanda.