Det sier Frankrikes president Jacques Chirac i kveld, melder NTB.

-Får ikke flertall

— Uansett hva som skjer, vil Frankrike stemme nei, sier den franske presidenten Jacques Chirac i et fjernsynsintervju med den franske TV-stasjonen LCI mandag kveld.

Spørsmålet er om det amerikanske forslaget noengang vil komme på bordet i Sikkerhetsrådet. USA vil neppe legge frem et forslag som er dømt til å bli nedstemt.

Den franske presidenten sier at han tror også Kina og Russland er rede til å bruke vetoretten.

— Men trolig vil ikke det amerikansk-britisk-spanske forslaget få flertall, sier Chirac i det første fjernsynsintervjuet han gjør om Irak-krisen.

Samtidig kritiserer Chirac de irakiske myndighetene for å ikke samarbeide tilstrekkelig med FNs våpeninspektører som leter etter masseødeleggelsesvåpen i landet.

Blankt Pakistan, njet fra Russland

Pakistan vil stemme blankt hvis et nytt resolusjonsforslag som åpner for krig mot Irak blir fremmet i Sikkerhetsrådet, ifølge en høytstående tjenestemann i regjeringspartiet.

Også Russland opplyste i dag at landet vil legge ned veto mot resolusjonsforslaget

— Russland mener det ikke er behov for noen ny resolusjon, og derfor har Russland åpent erklært at hvis utkastet som er framlagt tilvurdering, og som inneholder uoppnåelige, ultimatum-liknende krav, blir tatt opp vil avstemning, vil Russland stemme imot denne resolusjonen, sa Russlands utenriksminister Igor Ivanov i Moskva.

Resolusjonsforslaget fra USA, Storbritannia og Spania åpner for et militært angrep mot Irak dersom landet ikke retter seg etter alle krav innen 17. mars.

Forslaget trenger tilslutning fra minst ni av de 15 medlemslandene i rådet for å bli vedtatt, og ett eller flere av de fem faste medlemslandene kan stanse forslaget med sin vetorett.

NON OG NJET: Jacques Chirac og Vladimir Putin er enige i Irak-spørsmålet. Både Frankrike og Russland er faste medlemmer i Sikkerhetsrådet, og har dermed vetorett mot en eventuell resolusjon om krig.
Arkivfoto