Statsminister Dominique de Villepin la tirsdag fram flere tiltak som skjerper reglene på dette området, blant annet når det gjelder familiegjenforening. Villepin vil at en utlending som bor i Frankrike skal måtte vente to år i stedet for ett før vedkommende kan be om at resten av hans eller hennes familie får følge etter.

Familiegjenforening er den nest største kilden til lovlig innvandring til Frankrike. I 2004 fikk 25.000 personer komme til Frankrike gjennom denne ordningen. Villepin mener det må stilles krav om franskkunnskaper til dem som ønsker å benytte seg av familiegjenforening.

Den største kilden til lovlig innvandring er ekteskap mellom en fransk statsborger og en utlending. Regjeringen ønsker en strengere kontroll med slike ekteskap for å forsøke å avdekke de ekteskap som er inngått kun for å sikre utlendingen opphold i Frankrike. Den tiden ektefellene må bo sammen før utlendingen kan søke om fransk statsborgerskap, blir forlenget med to år.

Regjeringen vil også ha økt siling av hvilke utenlandske studenter som får komme til Frankrike. Målet er å kapre de studentene som antas å være de beste.

Tiltakene følger bare kort tid etter at voldsomme opptøyer i franske drabantbyer satte søkelyset på en mislykket integreringspolitikk i Frankrike. Ved statsministerens kontor avviser man at tiltakene har noen sammenheng med den siste tidens hendelser.