Paris: Resultatene slik de så ut sent søndag kveld gir Hollande får 28,8 prosent av stemmene, mot Nicolas Sarkozys 26,1 prosent. Med 18,5 prosent har høyrepopulisten Marine Le Pen gjort et glimrende valg, Hun vil ende klart foran mannen som franske medier har karakterisert som valgkampens store overraskelse, sosialisten Jean-Luc Mélenchon, som har fått 11,7 prosent. Sentrumskandidaten Francois Bayrou får litt lavere enn ventet, med 8,7 prosent. Norskfødte Eva Joly gjorde et elendig valg for De grønne, og får 2,3 prosent.

Dermed går det mot den første sosialistiske valgseieren i et fransk presidentvalg på 24 år, og mot den ytterste ydmykelse for Nicolas Sarkozy, en mann som ikke tar lett på slikt. Ikke siden Valéry Giscard d'Estaing i 1981 har en sittende president tapt et valg. Det er første gang en sittende president ikke har vunnet første runde.

Hjernens tur nå

Nå har de 45 millionene franske velgerne to uker på seg til å avgjøre hvem de vil plassere i Elyséepalasset de neste fem årene. Den femte republikkens far, Charles de Gaulle, sa engang at franskmenn stemmer med hjertet i første valgomgang, og med hjernen i den andre. Men franske hjerner er ikke alltid like forutsigbare. I følge én meningsmåling kan Sarkozy ikke regne mer enn 44 prosent av Marine Le Pens velgere som sikre støtter i andre valgomgang, selv om de begge frir til høyresiden. Mange av populistene i Front National er arbeidsfolk som ikke kan fordra presidenten. 38 prosent sier at de ikke har bestemt seg, resten vil stemme på Hollande.

De første kommentarene søndag kveld går imidlertid i retning av at Sarkozy vil forsøke å erobre så mange av Le Pens velgere som mulig, ved å bevege seg enda lengre til høyre, men at han antakelig vil avslå å forhandle om å gi Front National større innflytelse. Marine Le Pen sa søndag kveld at hun ikke vil gi sin anbefaling foran 2. runde før 1. mai, fem dager før valget. Eva Joly sa like etter at valgdagsmålingene ble kjent, at Sarkozy har ansvaret for at Front National (Le Pen) har fått sitt beste valgresultat noensinne.

55 mot 45 prosent

Men selv om Sarkozy får 60 prosent av Le Pens stemmer og 75 prosent av stemmene fra de som søndag foretrakk sentrumskandidaten Francois Bayrou, vil han likevel ikke komme høyere enn 44-45 prosent. Hollande vil få så godt som alle stemmene fra venstresiden. Med 40 prosent av Le Pens og 25 prosent av Bayrous stemmer i tillegg, vil han antakelig havne rundt 55 prosent, der de fleste meningsmålingene har plassert ham gjennom hele valgkampen. Sarkozy har ikke ledet på en eneste meningsmåling for andre runde siden valgkampen startet. En valgdagsmåling hvor velgerne ble spurt hva de ville stemme i 2. valgomgang, gir seier til Hollande med 54 mot 46 prosent.

En fattig trøst for Sarkozy det kanskje at velgerne over hele Europa markerer sin dype frustrasjon over tingenes sørgelige tilstand med å kaste den sittende regjering så snart de får sjansen, uansett hvilken farge regjeringenen har.

De strenge franske valgreglene har gitt alle de 10 kandidatene nøyaktig like lang taletid på fjernsyn i første runde. Fløykandidater som til slutt fikk færre en 1 prosent av stemmene, har fått fremme sine meninger nøyaktig like lenge som Hollande eller Sarkozy. Men i de neste to ukene er det bare dem, halvparten av tiden hver. Sarkozy håper at hans sterke temperament, hans glød og intensitet, sammen med hans status som sittende president, og åpenbart den mest erfarne statsleder av de to, skal overbevise velgerne. Selv om Sarkozy håper at han skal overbevise mange av dem når han nå møter Hollande i én-mot-én dueller på fjernsyn, er det knapt noen som tror at han kan ta igjen det tapte. Sarkozy krevde søndag kveld tre debatter, noe som utløste hånlatter hos sosialistpartiet. De tilbyr én.

Ut av revehulen

— Vår strategi er å lure Hollande ut av revehulen og tvinge ham til en konfrontasjon, sier finansminister Valérie Pécresse. Men Hollande er ikke så lettlurt. Han kommer nok på sin side til å la Sarkozy få lov til å være Sarkozy, han har tross alt vist seg å være sin egen verste fiende. Mange observatører hevder at Hollande vinner fordi han har klart å gjøre valget til en folkeavstemning for eller mot Sarkozy. I stedet for å snakke om sin egen politikk, har han sørget for å minne velgerne om Sarkozys trang til å menge seg med de aller rikeste, samtidig som arbeidsledigheten holder seg alarmerende høy, Frankrikes kredittverdighet er blitt nedgradert og statsgjelden øker.

Kanskje er den uventet høye valgoppslutningen, over 80 prosent, også et tegn på at strategien har lyktes. Yasmin Bougi, en 21 år gammel student i den nordlige Parisbydelen La Corneuve, og selv førstegangsvelger, forteller at ”masse folk stemmer her, fordi de er lei av Nicolas Sarkozy og vil ha ham ut”.

Sarkozy lenger til høyre?

I valgkampen har Sarkozy gått markert til høyre. Han har snakket om halalkjøtt, stengte grenser og tatt til orde for økt proteksjonisme. I løpet av de neste dagene vil det vise seg om han nå beveger seg mot midten igjen, der han normalt hører hjemme. Patrick Buisson, som regnes som presidentens grå eminense og som vanligvis får æren for seieren i 2007, har i følge høyresidens hovedorgan, Le Figaro, rådet Sarkozy til å holde stø kurs. Men det er jo ikke alltid så lett, når man nettopp har gått på grunn. Men i desperasjonen kan det være at han går enda lenger til høyre i håp om å vinne flest mulig av Le Pens velgere. Francois Hollande advarte søndag kveld om at Sarkozy har ”spilt det ekstreme høyres spill”.

Francois Hollande har på sin side fått seilene fylt av kraftig medvind, og skal bare unngå å gjøre noen store tabber de neste to ukene. Ettersom hele hans karriere har vært preget av den ytterste forsiktighet, burde det være en overkommelig oppgave. I så fall er det ikke bare Frankrike som våkner opp til en ny politisk virkelighet den 7. mai, hele det politiske Europakartet må tegnes om.