– Et historisk øyeblikk for Frankrike, var statsminister Dominique de Villepins beskrivelse av innføringen av røykeforbudet torsdag.

Heretter er det ikke lov å røyke på de fleste arbeidsplasser i både privat og offentlig sektor, skjønt man kan ha egne røykerom med god ventilasjon og dører som lukker seg automatisk.

Sykehus og andre helseinstitusjoner, skoler (inkludert uteområder), kjøpesentre, kollektivtransport, togstasjoner og flyplasser er omfattet av røykeforbudet.

Ett år til på kafé

Barer, kafeer, restauranter, kasinoer, diskoteker og hoteller er foreløpig unntatt fra røykeforbudet, men bare for en stakket stund. Fra 1. januar neste år blir det forbudt å røyke også på disse stedene.

Nyhetssendingene på fransk TV har de siste dagene vært fulle av eksempler på hvordan franskmennene skal tilpasse seg den nye tilværelsen. Ikoner som Jean-Paul Sartre og Serge Gainsbourg har jo nærmest gjort sneipen i munnviken til et fransk kjennetegn.

Men nå står nikotinslaver fram og lover å stumpe røyken. Arbeidsgivere sier uansett at de ikke kan la ansatte fly ut på gaten hele tiden når de allerede bare har 35 timers arbeidsuke.

Bot

For å håndheve forbudet truer myndighetene med en bot på vel 500 kroner for privatpersoner som blåser i de nye reglene. Hvis det er noe galt med skiltingen eller røykerommene, er det den ansvarlige på arbeidsplassen som risikerer en bot på bortimot 1.100 kroner.

Med torsdagens røykeforbud følger Frankrike etter de stadig flere europeiske landene som tar konsekvensen av at mer enn 79.000 voksne hvert år dør av passiv røyking i EU.

EU-kommisjonen lanserte denne uken en debatt om hvordan man kan få til røykfrie omgivelser i EU. Selv er Kommisjonen tilhenger av et forbud i hele Unionen.