FRANK M. ROSSAVIK

GUILLAUME LOIRET

(Paris)

Tilhengerne av EUs grunnlovstraktat i Frankrike må disse dagene ha en følelse av å være passasjer på Titanic i fasen der alle vet hva som skal skje.

Kaptein Jacques Chirac tok likevel en siste tur opp på broen i går kveld:

— Et nei vil føre til en periode av tvil og splittelse i Europa. Frankrikes posisjon er truet. Hver og en av dere har en del av landets skjebne i hånden, sa han på tv.

Meningsmålingene tyder på at nei-flertallet er like urokkelig som isberget foran Titanic var: 53-55 prosent.

Medlemmer av regjeringen og andre på ja-siden krangler. For to dager siden skal tidligere økonomiminister Nicolas Sarkozy har sagt på et internt møte at «slaget er tapt». Det er ham neppe mye imot heller, for et nei vil gi president Chirac et stygt nederlag. Det igjen kan åpne for nettopp Sarkozy som høyresidens presidentkandidat ved neste presidentvalg.

Sarkozys uttalelse ble lekket til mediene, noe som ga et skarpt euro-kursfall, før det i går kom et halvhjertet dementi om at mannen bare var pessimistisk.

EUs fungerende formann, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, sier et nei blir «en global katastrofe» og at Frankrike da simpelthen må stemme på nytt senere.

Le Pen gull verdt

Neste uke kan bli interessant. Mye vil bli sagt. Men fortsatt er det litt igjen av EU-kampen i Frankrike:

I Paris' 12. arrondissement har Jean-Marie Le Pen samlet sine tilhengere til folkemøte. Lederen av Front National boikottes av de fleste medier, og skys som pesten av resten av nei-siden, som ikke vil vedkjenne seg ham som alliansepartner. Men uten Le Pen hadde nei-siden ikke hatt en sjanse. Hans velgerskare utgjør 15-20 prosent av de stemmeberettigete, og uten dem hadde nei-siden ikke hatt en sjanse i havet.

— Gallupene lyver. Nei-siden vil vinne med langt større margin enn de sier. Motstanden mot EU er formidabel. Denne folkeavstemningen gir Frankrike friheten tilbake, vi kan bryte løs fra EUs tvangstrøye, tordner Le Pen.

Vel 1500 tilhørere jubler.

«Ikke europeisk»

Noe av det de er mest opptatt av, er muligheten for tyrkisk medlemskap. Le Pen truer med at Tyrkia kan bli medlem av EU allerede neste høst hvis grunnlovstraktaten blir vedtatt. Alle andre sier det vil gå minst ti år. Men for møtelyden her gjør påstanden susen.

— Å ta inn Tyrkia i EU er som å få en rugbyspiller på et fotballag, sier Jean-Marie Le Pen, selv gammel rugbymann.

Utenfor salen møter vi Samuel Le Morvan og Xavier Dorr, leder for to av gruppene som inngår i Front National. Dorr er leder for SOS Tout Petit, en antiabortgruppe.

— Abort er kriminalitet, og det tier grunnlovstraktaten om. Ikke bare det, traktaten er helt renset for henvisninger til at Europa faktisk er et kristent kontinent, sier Dorr til Bergens Tidende.

Le Morvan leder Chrétienté Solidarité, «kristen solidaritet», og har kamp mot tyrkisk medlemskap som en hjertesak.

— Tyrkia er bare ikke et europeisk land, sier han. Men heller ikke Le Morvan sier rett ut at problemet er at Tyrkia er overveiende muslimsk.

Månens betydning

Over hele Paris holdes det nå møter og aksjoner i hopetall. Av de mer eksotiske innslagene, var en gruppe medlemmer av Europaparlamentet som tok toget fra Brussel i en lynaksjon for å forme en symbolsk kjede foran rådhuset i Paris.

— Vi gjør det de franske politikerne burde gjort for lenge siden, vi forteller folk klart og tydelig at de må stemme ja - og hvorfor, sier Jelko Kacin, europaparlamentariker fra Slovenia til BT.

Han innrømmer dog at innsatsen i Paris består av et par timer, og at han skal tilbake med tog til Brussel straks etterpå.

— Dette er en skjebnetime for Frankrike, og for Europa, sier hans kollega, Irena Belohorska fra Slovakia.

Det går ikke an å holde hverandre i hendene, vise frem diverse plakater, transparenter, flagg og ballonger, og i tillegg ta bølgen - i en operasjon. Det er noe de fleste vil vite. Men europaparlamentarikerne prøver allikevel, og det fører til mer munterhet enn det som er vanlig blant ja-folk i Frankrike for tiden.

Om det fortsatt er håp for et ja? Det mener sloveneren Kacin bestemt:

— Det er fullmåne i dag. Det vil ikke være fullmåne på søndag.