17. juli 1936 gikk en gruppe offiserer under ledelse av Francisco Franco til angrep på den folkevalgte regjeringen i Spania. Kuppforsøket mot republikken ble fulgt av nesten tre år med blodig borgerkrig og deretter innpå 40 år med diktatur under Francos ledelse.

Anslagsvis 600.000 falt i krigsårene, og etter seieren skal Franco ha henrettet 100.000 til av sine motstandere.

Nå, 70 år etter krigsutbruddet, vil den sosialistiske regjeringen banke igjennom en lov som skal kunne gi ofrene for Franco-diktaturet oppreisning og erstatning.

Reddes fra kommunismen

Da Spania, etter Francos død, gikk over til å bli et demokratisk kongedømme under kong Juan Carlos, ble det aldri tatt noe skikkelig oppgjør med fortiden.

Under diktatorens nasjonalkatolske regime ble begivenhetene på 30-tallet forklart med at Spania måtte reddes fra kommunismen, og fortsatt er det sterkt delte meninger om Franco-perioden.

Like fullt mener den sosialistiske regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero at det nå er på tide å ta tak i noen av forbrytelsene fra den gang. Hans bestefar falt selv for diktatorens kuler.

«Skal lege sår»

Lovforslag som ble lagt frem fredag åpner ikke bare for oppreisning til ofrene, men vil også fjerne Franco-symboler fra offentlige bygninger. Det skal også gjøres lettere å få gjenåpnet generalens massegraver, som skjuler levningene etter ca. 30.000 republikanere.

Visestatsminister Maria Teresa Fernandez de la Vega håper loven skal «lege sår uten å gjenåpne dem». Lovforslaget er i seg selv et kompromiss. Kravet om at alle de summariske dommene til Franco-regimet skulle oppheves, er for eksempel ikke etterfulgt.

Men lovforslaget blir likevel møtt med kritikk fra Spanias konservative leir, der mange mener det ikke vil føre noe godt med seg å grave for mye i fortiden.

— Det store flertallet av spanjoler ønsker ikke å snakke om borgerkrigen eller om Franco, har opposisjonsleder Mariano Rajoy i Partido Popular (PP) uttalt.

Ifølge avisen El Mundo mener 30 prosent av spanjolene fortsatt at Francos oppstand i 1936 var på sin plass.