Samtidig er lederne i de viktigste politiske partiene i Irak enige om å opprette en komité som skal undersøke mulighetene for revisjoner i landets grunnlov i løpet av det neste året, bekrefter flere folkevalgte søndag.

Enigheten gir pusterom for videre forhandlinger mellom de rivaliserende sjiamuslimske, sunnimuslimske og kurdiske blokkene i Irak, men mange frykter fortsatt at uenigheten om oppdeling av landet i delstater kan lede til full borgerkrig.

Flere sjiamuslimske ledere har tatt til orde for en selvstyreregion i oljerike områder sør i landet, hvor befolkningen i all hovedsak er sjiamuslimsk. Samtidig ønsker flere kurdiske politikere mer regionalt selvstyre nord i Irak.

Men disse planene møter kraftig motstand fra landets sunnimuslimske minoritet, som frykter at de vil bli fanget i en fattig ørkendelstat mens landets naturrikdommer tilfaller det kurdiske nord og det sjiamuslimske sør.

Ifølge den irakiske grunnloven, som ble vedtatt for ett år siden, må nasjonalforsamlingen innen 22. oktober vedta lovgiving som fastsetter regelverket for en eventuell føderalisering av landet.