Copiapó: Den konservative milliardæren Sebastián Piñera lovte i valgkampen forandring, men sto ikke overfor noen enkel oppgave da han i mars i år tok over makten i landet.

Ikke bare var forgjengeren og sosialisten Michelle Bachelet umåtelig populær – Chile sto også i knestående etter jordskjelvet og slet med etterdønningene etter finanskrisen.

Men den utrolige redningsoperasjonen i koppergruven San José har tatt fokus bort fra hverdagens problemer for Piñera, som smilte fra øre til øre og omfavnet arbeiderne én etter én da de ble brakt opp fra dypet onsdag.

— Jeg takker Gud, for uten hans hjelp ville dette ikke vært mulig. Denne redningsoperasjonen gjør oss stolte, fastslo han i en følelsesladd tale på stedet.

Sammen med konen Cecilia Morel var presidenten på plass i god tid før stålkapselen ble heist opp med den første arbeideren. Presidentparet soler seg åpenbart i glansen av den historiske operasjonen.

For Piñera er redningsoperasjonen derfor en stor seier som kan gi ham politisk gevinst i lang tid fremover.

— Vi forpliktet oss til å lete etter dem, og vi har levert, sa han.

Presidenten lover at gruven ikke skal gjenåpnes før den oppfyller alle sikkerhetskrav.

— Denne gruven har en lang historie med ulykker og skal derfor ikke gjenåpnes før man oppfyller alle sikkerhetskravene, slik at sikkerheten og livene til arbeiderne kan garanteres, lover presidenten, ifølge den chilenske avisen La Nacion.