Regi: Lasse Spang OlsenDansk, 18 år

Vittig, absurd og burlesk dansk action som snur opp ned på alt — og vel så det Arvid blir dagens helt og drar hjem med blomster til sin samboer og skal feire dagens gode gjerning med en tur til Paris. I mellomtiden har samboeren flyttet ut fra sin dødskjedelige mann. Like etter kommer en rasende kjæreste av ransmannen inn og forteller Arvid at hun og mannen trengte noen usle kroner for å kunne få barn.

Full av dårlig samvittighet vil Arvid rette opp fadesen, han får ideen om å rane en pengetransport, kontakter sin kriminelle bror Harald som har vunnet en restaurant i spill (!). Dydsmønsteret og den kriminelle forenes og den mest usannsynlige og vanvittige handlingsrekke begynner å løpe aldeles løpsk. Den ene handling griper inn i den andre, alt bygger seg opp til et klimaks ingen ville tro var mulig.

Danskene tar den helt ut. Småpussige replikker avløser de mest utrolige handlinger. Filmen bygges langsomt opp med løse tråder som etter hvert samles til en logisk slutt som går over i en ny dimensjon. Det er sinnssykt godt laget. Mye dunder og bråk og voldsomme scener, men det er glimrende filmatisk håndarbeid og gjort med et tempo og driv som få andre i nordisk film gjør dem etter.

Spesielt Kim Bodnia som spiller den kriminelle broren Harald som står last og brast med broren Arvid på veien mot det uunngåelige, leverer bokstavelig talt en kraftprestasjon. Bodnia var også med i grøsseren "Nattevakten" (Ole Bornedal, 1994). Nå spiller han på et enormt register og får frem en troverdig type midt i det meningsløse som skjer.

Også Dejan Cukic som spiller Arvid, leverer en troverdig og logisk tolkning av den forsagte og kjedelige bankmannen som forvandles til en livsfarlig skapning. Typegalleriet rundt brødreparet er også flott laget, det veksler mellom de mest tåpelig og sinnssykt morsomme replikker og handlinger, til noe av det blodigste og voldsomme man kan se på et kinolerret. Regien er glimrende. Lasse Spang Olsen lager et grep om fortellingen som løser alle gåter elegant, inn til det usannsynlige. At han har bakgrunn som stuntkoordinator og actioninstruktør bærer filmen tydelig preg av. Det sprenges og skytes i hytt og vær. En sinnssyk film!

ANMELDT AV PER JON ODÉEN