• Jeg skal bli advokat, forteller Michele de Akieira (13) mens Erik Solheim dribler med Jorginho på fotballbanen.

Bak henne er den lite vakre blokken hun bor, der også fotballstjernen Jorginho vokste opp

— Her er det farlig. Der borte ble en av mine passasjerer skutt. Mye narkotrafikk, sier taxisjåføren på vei inn i Guadeloupe, en favela utenfor Rio.

Her vokste Jorginho (Jorge de Amorim Campos) opp. Nå har han realisert drømmen om å skape noe for barna som bor der han selv begynte å spille fotball.

Trygt innenfor gjerdene til Bola pra Frente er det rent og pent og fullt av barn i hvite T-skjorter. En diger norsk delegasjon med Miljø- og utviklingsminister Solheim, representanter fra norsk næringsliv og prinsesse Ragnhild fru Lorentzen får servert teater og taler som takk for nytt, norskfinansiert skolebygg.

Utfordret av Solheim

— For halvannet år siden utfordret Erik Solheim norsk næringsliv til å ta mer sosialt ansvar. Denne skolen gir barn fremtidshåp, og kanskje noen av dem en gang vil ønske å jobbe i norske bedrifter. Slik sett er det en vinn-vinn-situasjon å satse på dette prosjektet, sier Halvard Idland i Aker som har koordinert de norske bedriftenes bidrag.

Kanskje Michele de Akieira en dag blir en av dem de norske bedriftene jakter på. Mens et norsk lag bestående av Solheim og norske næringslivsfolk (og innleid brasiliansk keeper) spiller fotballkamp mot Brasil med Jorginho i front, sitter hun og venninnene og heier både på Norge og Brasil.

Michele går på en annen skole, men er tre ettermiddager i uken på Bola pra Frente for å drive med teater og ballspill.

Hun vil bli advokat fordi det finnes så mye urettferdighet. Men kanskje aller helst barnelege. I Rio, for eksempel.

— Rio er flott. Guadeloupe hadde også vært bra hadde det ikke vært for alle gangsterne og alt politiet, sier Michele.

Venninnene rundt henne vil bli alt fra fotballspiller til veterinær.

På banen svetter Solheim og co. Ekteparet Lorentzen har tatt plass øverst på tribunen - i skyggen.

— Imponerende prosjekt. Men jeg synes jeg ser mest gultrøyer på banen, sier Erling Lorentzen.

Kanskje unødvendig å si at Brasil vant kampen.

Aldri nok kjærlighet

Et hovedmål med skolen er å hindre flere barn i å ende på gaten. I miljøet rundt dem ser de narkohaier med flotte biler. På Bola pra Frente lærer de at det finnes andre veier ut av fattigdommen.

Jorginho fokuserte i sin tale på at mange barn i dette området mangler kjærlighet. Erik Solheim repliserte med at det gjør også noen barn i Norge.

— Det er ingen grenser for hvor mye kjærlighet barn kan få, sa ministeren før han mottok brasiliansk fotballtrøye fra fotballverdensmester Bebeto som driver instituttet sammen med Jorginho, forsvarsspilleren som også var på Brasils verdensmesterlag (sammen med Bebeto) i 1994. Ingen tvil om at de deler kjærligheten til fotball.

— Jeg har drømt om å spille på det brasilianske landslaget, gliste Solheim.

I går fortsatte han sin latinamerikanske reise med ministermøter i Brasilia. Også der sto sosiale forhold på agendaen. Og regnskogen. For i morgen går ferden inn i Amazonas.

TIL KAMP: Jorginho og Erik Solheim får følge til kampen mellom Brasil og Norge. Kanskje unødvendig å si hvem som vant.
NYSGJERRIGE: Snart skal de inn på scenen i det nye skolebygget.
VIL TIL RIO: Michele de Akieira tilbringer tre ettermiddager i Bola pra Frente. Det flotte instituttet er en stor kontrast til blokken hun bor. Rio er flott. Det hadde vært bra her i Guadeloupe og om det ikke var for alle gangsterne og alt politiet, sier Michele.