Fossmo risikerer livsvarig fengsel Pastor Helge Fossmo risikerer livsvarig fengsel dersom han blir dømt etter påstanden som aktor vil legge ned den 8. juli.

— Jeg vil legge ned påstand om livsvarig fengsel. Noe annet er det ikke anledning til etter tiltalen, sier aktor Elin Blank til NTB. Livsvarig fengsel i Sverige innebærer at man soner minst ti år i fengsel, som regel opp mot 15 år.

Etter å ha sonet en viss minstetid kan man søke den svenske regjeringen om at straffen gjøres tidsbestemt, men i teorien kan en straffedømt sitte i fengsel resten av sitt liv.

Minst 15 år

Dersom Helge Fossmo dømmes til Sveriges strengeste straff risikerer han å sone minst 15 år i fengsel før han kan gjøre regning med å slippe ut.

Barnepiken Sara Svensson er derimot erklært ikke strafferettslig tilregnelig etter at hun har vært offer for en betydelig psykisk og religiøs påvirkning fra Helge Fossmo, ifølge rettspsykiaterne som har undersøkt henne. Hun vil derfor trolig bli overført til tvungent psykisk helsevern for behandling.

Påstår livsvarig

Rettssaken har tatt en pause fram til den 8. juli. Da skal en uttalelse fra Socialstyrelsens rettsliga råd foreligge som vil trekke en entydig konklusjon på spørsmålet om Fossmo også drepte sin første kone i 1999.

Helge Fossmo er tiltalt for drap på sin første kone Helene Fossmo den 18. desember 1999 og for medvirkning til drap på sin andre kone, Alexandra Fossmo, den 10. januar i år.

Han er også tiltalt for medvirkning til drapsforsøk på naboen Daniel Linde, som Sara Svensson har innrømmet å ha skutt to ganger samme natten som Alexandra ble drept.