Til tross for bombefly, overvåkingssattelitter, spesialstyrker og en dusør på mange millioner dollar: Osama bin Laden er fortsatt på frifot. Hans tilhengere noterer det som en propagandaseier, som blir større for hver dag som går uten at verdens største krigsmaskin klarer å få has på bin Laden.

Mannen som er mistenkt for terrorangrepene mot USA 11. september kan holde seg skjult lenge. Men den dagen han mister støtte og tilhengere blant lokalbefolkningen er han ferdig, tror Afghanistan-eksperten Ahmed Rashid.

For trolig er lokale bønder bedre i stand til å lokalisere bin Laden enn all verdens avanserte overvåkingsteknologi.

Motstridende

Meldingene om hvor Osama bin Laden og hans følge befinner seg er mildt sagt motstridende. Nordalliansens "innenriksminister" Younis Qanuni hevdet søndag at Osama bin Laden gjemmer seg i et område 130 kilometer øst for Kandahar.

— Han har treningsleirer der, og solide bunkere under bakken, sier Qanuni.

Britiske søndagsaviser skriver at amerikanske og britiske spesialstyrker er på sporet av terrorlederen. Ifølge Sunday Times og Sunday Telegraph har styrkene omringet bin Laden på et om lag 78 kvadratkilometer stort område i det sørøstlige Afghanistan.

Innskrenkes

Talibans Pakistan-ambassadør Abdul Salam Zaeef hevder at Osama bin Laden ikke lenger befinner seg i Taliban-kontrollerte områder. ýJeg vet ikke hvor han er, om han er i andre deler av landet eller har forlatt Afghanistan, sa Zaeef til det afghanske nyhetsbyrået AIP søndag.

Ryktene har plassert den terrormistenkte saudi-araberen både i Tsjetsjenias fjell og på den solfylte ferieøya Lombok i Indonesia. Men USAs utenriksminister Colin Powell tror bin Laden fortsatt er i Afghanistan, og sier han ikke har sett noe etterretningsmateriale som tyder på at han har forlatt landet.

— Det blir stadig vanskeligere for han å gjemme seg, når mer og mer land fjernes fra Talibankontroll, sa Powell til Fox News søndag.

Sist sett i Afghanistan

Osama bin Laden ble angivelig sist sett i Afghanistan for ti dager siden av den pakistanske redaktøren Hamid Mir. Redaktøren fikk bind for øynene, og kom fram til bin Ladens skjulested etter en fire timer lang jeeptur fra Kabul. Eksperter sier bildene av Mir og bin Laden sammen ser ut til å være ekte.

Også den kjente pakistanske forfatteren og journalisten Ahmed Rashid tror Osama bin Laden fortsatt befinner seg i Afghanistan.

— Jeg kan ikke se for meg bin Laden på rømmen. Det er ikke i deres natur å flykte, sier den

Å krysse den porøse grensa til Pakistan ville ikke være uoverkommelig. Men dersom bin Laden skal ha med seg sine tre koner, over ti barn, samt livvakter, blir det et følge som er vanskeligere å skjule.

Lokal støtte avgjør

Det som mer enn noe annet avgjør om bin Laden kan holde seg på frifot, og kanskje til og med starte geriljakrig fra fjellene, er lokal støtte.

Enkelte pashtun-kommandanter sier Osama bin Laden og hans utenlandske al-Qaida-krigere er forhatte, selv blant Talibantilhengere. Noen sier også at et opprør mot Taliban er i emning i bevegelsens kjerneområder sør i landet.

-Dersom det kommer et opprør er de ferdige. Taliban kan ikke overleve uten lokal støtte, og bin Laden enda mindre. Det ville være slutten, sier Ahmed Rashid.

(NTB)