Det hersket mandag full forvirring både om Masoods tilstand og om hans oppholdssted, etter at menn som utga seg for å være arabiske journalister utløste en bombe under et intervju søndag kveld. Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass meldte at Masood døde på vei til sykehuset. Men kilder i opposisjonsalliansen hevder at han overlevde attentatet.

En talsmann for opposisjonsalliansen sier Masood får behandling på et sykehus ved opposisjonens base i Takhar-provinsen. Ifølge andre kilder skal Masood ha blitt fraktet til et sykehus i naborepublikken Tadsjikistan.

Flere kilder i alliansen forsikret at Masood overlevde og at han bare fikk mindre skader. Men en amerikansk tjenestemann tror at den legendariske opposisjonslederen ble drept.

En av de to attentatmennene skal selv ha blitt drept da han utløste bomben, mens den andre ble skutt og drept av Masoods sikkerhetsvakter. Også en av Masoods medarbeidere ble drept, mens Masood Khaleeli, som er opposisjonens ambassadør i India, skal ha fått alvorlige skader.

Taliban benekter

Taliban-militsen benektet at den hadde noe med aksjonen å gjøre.

-Dersom vi hadde gjort det, ville vi gjerne ha vedgått handlingen, for han har drept tusenvis av Taliban-tilhengere og afghanere, sa Abdul Hayee Motmaen, talsmann for Taliban, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Enkelte kilder mener at den internasjonalt etterlyste terroristen Osama bin Laden hadde en finger med i spillet.

Ifølge observatører som følger konflikten i Afghanistan vil det få store konsekvenser for kampen mot Taliban-regimet dersom Masood er død. Uten hans ledelse og hans kontakter med internasjonale støttespillere, kan den svært sprikende opposisjonsalliansen falle fra hverandre.

Løven fra Pansjir

Det er ikke første gang Ahmad Shah Masood, også kalt "Løven fra Pansjir", er blitt utsatt for drapsforsøk. Han fikk sitt legendariske omdømme etter at geriljaen han ledet motsto utallige angrep fra Sovjet-styrkene på 1980-tallet.

Etter at Sovjetunionen trakk seg ut i 1989 ble Masood forsvarsminister i regjeringen til president Burhanuddin Rabbani, men trakk seg fra jobben et år senere. Da Taliban-militsen fikk kontroll med størsteparten av landet, klarte Masood å samle ulike fraksjoner og tidligere fiender i en opposisjonsallianse. De har klart å beholde kontrollen over et område nord i landet, nær grensa til Tadsjikistan, og går stadig til angrep på Talibans posisjoner.

Mens Taliban har sine røtter i majoritetsgruppen pashtun, er Masood etnisk tadsjik. Han har fått mye av sin støtte fra minoritetsgrupper som føler seg truet av pasthunenes dominans.

Taliban-militsen, som har innført en svært streng praktisering av islam i Afghanistan, er kun anerkjent som landets rettmessige ledere av tre land: Pakistan, Saudi-Arabia og De arabiske emirater. President Rabbani er fortsatt ansett av FN som Afghanistans offisielle leder.

Spekulasjonene gikk høyt mandag om den legendariske geriljalederen Ahmed Shah Masood var levende eller død etter å ha blitt utsatt for et attentat søndag.