— Det er jo crazy. Crazy!

Michael Green (26) rister på hodet og smiler.

— En svart mann som president. President of the World.

Eddie Hoke Jr. (50) korrigerer ham mildt.

— I USA i alle fall.

Håpet stiger

USAs svarte har lenge vært håpefulle, men kanskje har de samtidig vært redde for skuffelsen som vil følge av for høye forhåpninger. De har vært redde for at noe skulle skje. Mange, mange ganger i løpet av valgkampen har man hørt dem si «they're going to kill him».

Men nå, med to uker igjen og ledelse på meningsmålingene, begynner realiteten å sige inn. Det kan virkelig skje.

— Det er en forventning nå, det er det, sier Regina Smith (36) og trekker pusten som for å understreke det.

Men John McCain kryper oppover igjen på målingene. De skarpe utfallene mot Obama ser ut til å ha en effekt.

— Det eneste han gjør er å angripe, angripe, angripe. Det nører opp mye hat, sier Eddie.

— Og Sarah Palin? Usj! Sier han og rister på hodet. - Hun skremmer meg.

— Hun skremmer oss alle, sier Regina.

Ropte «nigger»

Vi møtte Regina og de andre tirsdag kveld i et lite bakrom i kirken deres, Great Apostolic Church, i et slitent område av Indianapolis. De holdt på å øve inn et teaterstykke som de skal spille for menigheten.

— Det har vært mye snakk om rase i det siste. At folk ikke tør å si at de ikke vil stemme på en svart mann, men likevel vil nøle i valglokalet?

Regina nikker.

— Veldig mye rasisme har boblet til overflaten under denne valgkampen. Noen ropte «nigger» til mannen min i et lyskryss for et par dager siden. Nesten hver dag opplever han noe slikt.

Angrepene på Obamas «karakter» er en måte for McCain-kampanjen å signalisere at det å stemme på en svart mann er farlig, mener Eddie.

— Folk er redde. Dette er frykt, sier han.

— Men hva er de redde for?

— De tror ikke at vi er blitt oppdradd til å være ansvarlige. De er redde for at vi ikke har de samme verdiene som dem.

— Jeg har også stemt av frykt, sier Regiona, - to ganger stemte jeg på George W. Bush, på grunn av min egen og landets sikkerhet.

De svarte vil eksplodere

Den tilspissede tonen har gjort noe med dem også, innrømmer de.

— Dersom han ikke vinner ... det kommer til å bli en reaksjon blant svarte, sier Revonda Stringer (40).

— Vi føler ... vi mener, objektivt sett, at Barack Obama er en bedre kandidat. At han er blitt utsatt for mange urettferdige skitne angrep. Og han har vært cool og holdt hodet høyt og hevet seg over det.

— Dersom han ikke vinner vil dette sette oss mange, mange år tilbake, fordi det vil vise at rasisme fortsatt er en drivende kraft. Det kommer til å bli en følelsesmessig eksplosjon hvis han ikke vinner, sier Regina. - Da kommer veldig mange svarte til å bli skikkelig sinte.

Men Eddie er optimist.

— Det handler ikke om svart eller hvit, det handler om penger. Og folk vil kanskje ikke like å stemme på en svart kandidat, men de vil gjøre det fordi de er redde for å miste jobben og hjemmet sitt.

En annerledes svart mann

Obama reiste i går hjem til Hawaii for å besøke sin alvorlig syke bestemor, som han vokste opp hos. Han hyllet nettopp bestemoren som en formativ figur under landsmøtet i Denver.

— Min bestemor ofret alt for at jeg skulle få mulighet til et bedre liv, sa Obama.

Eddie er glad for at Obama er en annerledes svart politiker. At han ikke er polariserende og snakker som Jesse Jackson eller Al Sharpton.

— Han har vist at svarte er forskjellige, at vi kan være seriøse og ansvarlige. At vi kan representere alle amerikanere og være samlende. At vi ikke er den karikaturen av oss som folk ser i media.

— Vet du hva som er det aller kuleste dersom Obama vinner, spør Regina.

— At sønnen min, som er tre, vil vokse opp og synes at det er helt normalt at en svart mann er president.

TO UKER IGJEN: Eddie Hoke Jr. (50) forteller at han gråt da Obama ble nominert i august. Dersom han blir valgt? - Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg gjør, sier Eddie. - Jeg kommer til å være en ball av snørr og tårer, sier Regina Smith (36).
marita aarekol