En by nærmest lagt i ruiner er det som venter Flaatten, som til vanlig arbeider som anestesilege ved kirurgisk serviceklinikk på Haukeland universitetssykehus. Søndag er hun på plass i Haitis hovedstad for å ta seg barn og voksne som ble skadet i jordskjelvet som rystet landet.

Skryter av Haukeland

— Med en gang jeg hørte om katastrofens omfang bestemte jeg meg for å reise. Jobben min på Haukeland er også veldig relevant for hva slags kompetanse som behøves i redningsarbeidet der nede, forteller legen, som reiser som en del av organisasjonen Leger Uten Grenser.

Flaatten skryter av velvilligheten til arbeidsgiveren, som uten å nøle ga henne permisjon fra jobben i Bergen.

Amputasjoner

Da bt.no snakket med henne lørdag ettermiddag satt hun og ventet på flyplassen i Amsterdam. Turen gikk videre til New York, deretter Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Søndag ettermiddag regner hun med å være på plass i Port-au-Prince. Der venter lange og tøffe dager i seks uker.

— Jeg forventer at det blir veldig mye jobbing, og jobben blir hovedsaklig å utføre amputasjoner av armer, ben, fingre og tær. Mange innbyggere har fått veldig store skader i jordskjelvet, og da er eneste løsning å amputere. Flere har også fått skader, men ikke nødvendig legehjelp i tide. Da blir også amputasjon løsningen, forteller hun.

I tillegg behandler Leger Uten Grenser også en rekke andre skader og sykdommer relatert til jordskjelvet.

— Vi har en del arbeid med crush-skader (nyreskader som følge av traumer), samt fødselshjelp og annen helsehjelp i forbindelse med kvinne- og barnehelse, forklarer Flaatten.

Hjelpearbeidet fungerer bedre

Leger uten Grenser har drevet arbeid i Haiti også før jordskjelvet, og det gjør at de hadde en del utstyr på plass før katastrofen inntraff. Uansett forventer ikke Flaatten at arbeidsforholdene blir enkle.

— Det kan bli ganske kaotiske forhold, selv om hjelpearbeidet etter hvert begynner å bli mer organisert og at samarbeidet fungerer bedre, sier hun.

- Krevende

32-åringen, som er bosatt i Vognstølen i Bergen, har tidligere vært ute i oppdrag for Leger Uten Grenser. Blant annet i et krigsherjet Sør-Sudan og under en sultkatastrofe i Etiopia. Denne erfaringen kommer godt med før møtet med Haiti.

— Jobben blir krevende, både psykisk og faglig. Da er det en fordel å ha arbeidet under vanskelige forhold og med enkle midler tidligere, forteller hun.

Hun oppfordrer alle til å støtte Haiti og mener landet har behov for hjelp i lang tid fremover.