MORTEN BERTELSEN

Det spår flere reiselivseksperter Bergens Tidende har vært i kontakt med.

— Så langt kan vi ikke se at katastrofen har ført til noen vesentlig nedgang i det hele tatt, sier Hilde Hirai i Thai Airways International.

Lederen av flyselskapets norske avdeling har opplevd en nedgang på bare fem prosent etter tragediene i ferieparadiset. Selskapet står for om lag 40 prosent av flygningene fra Norge til Thailand.

— Etter at katastrofen inntraff har mange turister kontaktet oss for å bytte fra charter til rutefly, eller endre sitt feriemål i Thailand, sier Hirai.

Også reiselivsforsker Ole Skalpe ved Handelshøyskolen BI tror at turistene allerede til sommeren vil være tilbake i de berørte områdene:

— Dette dreier seg ikke om terror, men en naturkatastrofe. Folk flest vil glemme den relativt raskt, fordi det er så usannsynlig at det vil skje igjen, sier Skalpe.

Reisebransjedirektør Rolf Forsdal i Handel- og servicenærings hovedorganisasjon (HSH) er enig:

— Min erfaring tilsier at det vil være laber interesse for de rammede områdene i en viss tid fremover, kanskje ut første kvartal. Deretter vil det stabilisere seg igjen, tror Forsdal.

Turister la igjen over 60 milliarder kroner i den thailandske økonomien i 2003, ifølge Dagens Næringsliv. Turistekspertene tror ikke katastrofen vil lamme økonomien i Thailand og andre land i området i nevneverdig grad:

— Langtidseffektene tror vi blir beskjedne. Å bygge opp de ødelagte områdene er hjelp til selvhjelp, det er viktig for alle parter at turismen i Sør-Asia tar seg opp igjen, sier Forsdal.

Adresseavisen/Bergens Tidende