INGVILD RUGLAND

TORGEIR NORLING

Hver eneste dag kommer hundrevis av pårørende til Rådhuset i Phuket for å lete etter informasjon om sine kjære. Nye «savnet»-plakater henges opp, lister over ankomne på sykehus, og nye bekreftede døde. Det henges også opp bilder av uidentifiserte døde.

21 nordmenn er nå bekreftet omkommet. Hele 430 er savnet. Blant de som leter er Heidi Køhn. Hun var på ferie i Khao Lak sammen med sin mann Sigurd, og deres 17 år gamle sønn.

Da bølgen braste inn over ferieparadiset, forsvant begge mennene. Siden har hun ikke sett dem. Hun aner ikke om de er på sykehus, eller om de i det hele tatt er i live.

Torsdag kom hun tilbake til Phuket, etter et par døgn i Bangkok. Der ventet hun på faren og datteren som kom fra Norge for å hjelpe med letingen.

— Jeg orket ikke å reise tilbake alene, sier hun.

Leter og leter

Heidi er gift med den kjente saksofonisten Sigurd Køhn. Sammen med datteren Emilie dro hun i går til Phuket Rådhus for å lete blant listene over navn.

De er lettet over at de ikke ser navnene til far og sønn på listene. Samtidig vil de så gjerne få et svar. Vite hva som har skjedd. Heidis far, Arild Nilsen, er dratt til Khao Lak for å prøve å finne svigersønnen og barnebarnet.

Det har gitt oppturer og nedturer. I kaoset som har hersket de første dagene etter at katastrofen inntraff, har det oppstått misforståelser.

— Fire ganger har jeg fått vite at de to er funnet og i live. Men det har jo aldri vært riktig. Informasjonen har gått i sirkel, forteller hun.

Hva som har skjedd, vet hun ikke, men hun håper å slippe flere falske gleder. Hun håper at farens reise til Khao Lak gir svar.

Fant ikke barnebarnet

Vi møter Arild Nilsen i småbyen Takua Pa, noen kilometer nord for dødsstranda Khao Lak. Hele torsdag saumfarte han tempelet Wat Yanyao på leting etter svigersønnen og barnebarnet. Tilstanden på de over 1200 likene som er samlet her gjorde jobben håpløs.

— De ligger ute i sola, og det var ikke godt å se på. Jeg hadde bestemt meg for å klare det, men det er helt umulig å kjenne dem igjen.

Til tross for sterke inntrykk er han likevel glad for at han tok turen til Thailand.

— Jeg er kjempeglad for at jeg reiste. Nå vet jeg at jeg har gjort det jeg kunne gjøre, sier han.

— Men jeg skulle så gjerne hatt han med tilbake. Han var en kjempegutt. Han var som min egen sønn, sier han om barnebarnet.

Dumpet alene på hotell

Bortsett fra manglende informasjon har ikke Nilsen så mye å utsette på myndighetenes håndtering av krisen. Behandlingen som møtte datteren ved ambassaden i Bangkok er en annen sak.

— Alt hun fikk var 2000 baht (ca 350 kroner) og så satte de henne alene på et hotell. Hun hadde opplevd en kjempekrise, og var helt nede. Hun hadde mistet mannen og sønnen sin. Hun burde fått hjelp.

Heidi Køln prøver å ikke la situasjonen knekke seg fullstendig.

— Jeg kan ikke stoppe og tenke. Det får jeg heller gjøre når jeg kommer hjem, sier Heidi.

SAVNET: Jazzmusikeren Sigurd Køhn
GLAD HAN REISTE: Arild Nilsen leter etter svigersønnen og barnebarnet. - Jeg er glad jeg reiste, sier han. <br/>FOTO: TORGEIR NORLING
LETER OG HÅPER: Det er sterke scener som utspiller seg utenfor Phuket Rådhus. Informasjonen på disse veggene kan enten gi fornyet håp eller bunnløs fortvilelse. Noen finner sine kjære innlagt på sykehus, andre kjenner igjen bildet av sine kjære som er omkommet.<br/>Foto: MARITA AAREKOL