Spørsmålet mange i Nederland stiller seg nå er hvilken sjanse partiet har i valget til ny nasjonalforsamling når velgermagneten, grunnleggeren og navngiveren er borte.

Partiets talsmann Mat Herben sa på en pressekonferanse i Rotterdam tirsdag kveld at partiet ikke vil velge en ny leder før etter valget.

— Av respekt for Pims minne velger vi ingen leder. Vi trenger heller ingen leder siden alle partier er enige om å stanse valgkampen, sa Herben tirsdag.

Sympati eller trygghet

Enten kan partiet ri på en sympatibølge inn i regjeringskontorene, eller så kan det sjokkerende attentatet føre til at velgerne slutter opp om de trygge sentrumsorienterte partiene.

— Jeg tror partiet vil gjøre et kanonvalg. Folk stemte på Fortuyn fordi de var lei av de etablerte partiene. Det som er skjedd nå kan gi partiet 40 seter i parlamentet, slik at de blir største parti, sier politisk kommentator Rolf Hemmin i TV-stasjonen RTL til NTB.

— Spørsmålet blir deretter hva partiet skal gjøre med makten. De aller fleste på listen er fullstendig ubeskrevne blad, sier Hemmin.

Flere er blitt truet

Statsminister Wim Kok vurderte først å utsette valget på grunn av frykt for opptøyer. Men Pim Fortuyns partifeller insisterte på at valget skulle holdes som 15. mai.

— Pim elsket demokrati, så vi ønsker å holde valgene som planlagt, sa talsmann for partiet Pim Fortuyns Liste, Mat Herben.

— Man kan bare hedre Pim ved å gå og stemme, sa Herben.

Pim Fortuyns Liste har gjort en enorm suksess på svært kort tid i Nederland. Ifølge de siste meningsmålingene lå det innvandringskritiske partiet an til å få 20 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen.

Herben opplyste tirsdag kveld at flere medlemmer av partiledelsen er blitt truet på livet de siste månedene.

Ukjent motiv

Motivet for drapet er fortsatt uklart, men gjerningsmannen beskrives som militant dyreaktivist. En teori i nederlandske medier er at 32-åringen, som er medlem av en økologisk gruppe, skjøt Fortuyn fordi Fortuyn ville fjerne et forbud mot pelsfarmer som trådte i kraft i januar dersom han fikk innflytelse på rikspolitikken.

Ifølge nederlandske De Telegraaf har etterretningstjenesten kjennskap til mannen fra før, og han blir betegnet som en "venstreekstremist".

— Slike begreper bruker vi ikke, kommenterte sjefanklager Theo Hofstee.

Hofstee understreker at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom mannens miljøengasjement og drapet. Fortuyn ble skutt da han gikk mot bilen sin etter en radiodebatt i byen Hilversum mandag ettermiddag.

- Dødskvalm miljøbevegelsen

Politiet tror drapsmannen har opptrådt alene, men famler ellers i blinde 32-åringen har nektet å forklare seg for politiet. Han opptrer kaldt og behersket, sier sjefanklager Theo Hofstee.

Ammunisjon av samme kaliber funnet på åstedet for drapet, er blitt funnet i leiligheten til 32-åringen, samt noe Hofstee kaller "miljøaktivist-utstyr".

Den ikke navngitte 32-åringen har et rent rulleblad. Mannen er bosatt i den vesle byen Harderwijk, midt i Nederlands "bibelbelte".

Fortuyn var ingen miljøverner.

— Jeg er dødskvalm av miljøbevegelsen, sa han i fjor.

(NTB)