Ikke gi opp! Ikke vær redd! Fortsett kampen!

Budskapet på et banner, i store bokstaver, fanget stemningen i folkehavet som igjen fylte Taksim-plassen i Istanbul søndag kveld.

Litt før klokken 23 søndag kveld står vennene Gürkan, Nihal og Ayse i utkanten av Gezi-parken og gjør klar masker og svømmebriller.

— Vi hører at politiet skal komme gjennom her, sier Nihal Karaman.

Hun er småbarnsmor med jobb å gå til, men skal ikke hjem for å legge seg. Arbeidsgiveren «forstår hva som skjer i Tyrkia nå», sier hun.

Masker og gass

Maskene de tre har i strikk rundt halsen, hjelper kanskje ikke mot tåregass og det demonstrantene kaller «oransje», en gass som opprørspolitiet brukte i helgen og som ifølge Nihal gjør at folk svimer av.

Og kanskje vil politiet velge å la folk danse, rope slagord, diskutere og le i Gezi-parken og Taksim-plassen til de selv blir lei og går hjem. Men det er de tre langt fra sikre på.

— Politiet angrep demonstranter i Besiktas i kveld. Folk kom løpende hit derfra, sier de.

Redde grønn lunge

Et døgn etter at opprørspolitiet hadde brukt usedvanlig mye tåregass og vann i kanoner for å tvinge folk vekk fra Taksim-plassen i istanbul, var tusener tilbake i går, men politiet ikke å se.

MASKESPILL: Søndag var tredje dagen med omfattende demonstrasjoner både på Taksim-plassen i Istanbul.
Thanassis Stavrakis, AP/NTB Scanpix

Mange av ungdommene på plassen tok det som en seier.— Kanskje kommer de igjen. Men vi blir værende for å beskytte parken. De skal ikke få bygge kjøpesenter her, sa Derya Sever, en spe ingeniørstudent i vernehjelm som satt foran en vandalisert gravemaskin på Taksim-plassen i ettermiddagssolen.

Opprørsbølgen som vasket over Tyrkia i helgen, kom som en tsunami.

Fredag gikk Istanbuls opprørspoliti løs på miljøaktivister som hadde slått teltleir i Gezi-parken på Taksim-plassen.

Parkområdet skal bli kjøpesenter, men planen er omstridt. Aktivistene ville hindre anleggsmaskiner i å begynne å rive opp trærne i det som er en av megabyens få grønne lunger.

Twitter-bølge

Sterkt hjulpet av twitter og Facebook, som tyrkere er storbrukere av, vokste sinnet mot politiets spesielt brutale framferd - og folk veltet ut på gatene i byer over hele landet.

Ifølge innenriksminister Muammer Guler er over 1.700 personer arrestert i 67 byer i løpet av 235 demonstrasjoner siden forrige tirsdag, meldte Daily Star søndag.

Amnesty Internationals kontor i Istanbul ble omgjort til sykestue for skadde, med 20 frivillige leger i aksjon. Ifølge menneskerettsorganisasjoner er hundrevis skadet, noen truffet av tåregassgranater og skal ha mistet synet. Det riktige er at 58 sivile og 115 politifolk er skadet, ifølge Guler.

«Diktatorisk» regjering

Det som begynte som en lokal miljøaksjon, ble noe helt annet underveis. Regjeringen må gå, var kampropet både på Taksim-plassen og i andre byer i helgen.

Mange viser til nye tiltak som rammer folks livsførsel - forbud mot kyssing på offentlig sted, skjerping av alkoholloven.

— Parken er bare et symbol, sier Gürkan Mercan, som selv ikke har demonstrert før. Litteraturstudenten er overrasket over hvor mange som deltar.

— Da de kom for å ødelegge den, så folk at denne regjeringen er diktatorisk.

Tåregass og spyling

Lørdag ettermiddag hadde politiets massive bruk av tåregass og spyling av demonstranter med vannkanoner, jaget de fleste. Politiet selv trakk seg ut.

Utpå dagen søndag var folk tilbake, og i ettermiddagssolen fylte de nesten hele den enorme plassen. Venstresidens røde faner vaier om kapp med nasjonalistenes tyrkiske flagg.

Det var også en og annen kvinne med muslimsk sjal. Folk som vanligvis ikke har mye til felles politisk, protesterer parallelt mot en regjering som er valgt og gjenvalgt tre ganger de siste ti årene - og som fortsatt er ledet av Tyrkias mest populære politiker, statsminister Recep Tayyip Erdogan fra det islamistiske partiet AKP.

Økonomisk vekst

For ti år siden ble Erdogan valgt inn på en EU-vennlig, markedsorientert, religiøst moderat plattform.

Under ham har Tyrkias økonomi vokst i en forbløffende kontrast til krisen i EU. Mens Frankrike og andre har holdt den tyrkiske EU-søknaden på laveste bluss, har Erdogan vendt ryggen til Europa og gjort Tyrkia til en regional politisk tungvekter.

«Sultan Erdogan»

Men særlig de siste årene har misnøyen økt blant den halvparten av befolkningen som ikke har stemt på AKP, påpeker Eugene Schoulgin, norsk forfatter og visepresident i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN International.

Han har bodd i Istanbul i en årrekke, elsker byen og har en «intens hatkjærlighet» til Tyrkia.

— Tyrkerne lever under et ekstremt press. Tidligere viste det seg gjennom det militære. Nå viser det seg gjennom en autoritær politikk som ikke tar hensyn til annerledes tenkende og som er støttet av domstoler og lovverk som til dels spiller på parti med den politiske ledelsen og dels er en stat i staten. Borgere kan sitte i inntil 10 år i varetekt uten lov og dom, og Tyrkia har i dag flere registrerte politiske fanger enn noe annet land, ifølge Schoulgin.

— Recep Tayyip Erdogan oppfører seg i dag som om han eide Tyrkia. Stadig flere kaller ham for «sultan Erdogan».

Tjener nasjonen

Lørdag virket statsministeren uberørt av de enorme protestene i landets storbyer. Han avfeide demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul som «ville ekstremister».

Søndag var tonen noe mildere.

— Hvis en som tjener landet sitt kan kalles diktator, blir jeg helt målløs. Jeg har ikke noe annet mål enn å tjene nasjonen, sa han i en tale.

Erdogan holdt fast ved at det omstridte byggeprosjektet i Gezi-parken skal gå sin gang, men at det nå ikke nødvendigvis skal bli kjøpesenter der. Opprørspolitiet gikk også til dels for langt, vedgikk han.

VANNKANON: En eldre mann springer søndag kveld mot politiets vannkanon i Besiktas-området i Istanbul, der statsministeren har kontor. Recep Tayyip Erdogan har i dag avvist demonstrantenes påstand om at han oppfører seg som en diktator.
Thanassis Stavrakis, AP/NTB Scanpix