Rangoon: Opposisjonen i Burma har dannet et nytt parti etter at landets militærjunta har oppløst partiet til Aung San Suu Kyi. Men demokratiforkjemperne levnes lite håp i årets valg.

Minst 25 høytstående medlemmer fra Suu Kyis parti Nasjonal liga for demokrati (NLD) sier de har tegnet seg som medlemmer i det nye partiet, som ennå ikke har fått noe navn.

Med det vil demokratiforkjemperne fortsette kampen mot militærjuntaen, som har styrt Burma i over to tiår etter at NLD vant det forrige valget.

— NDL er historie, men vi vil fortsette NLDs kamp, sa en av lederne for det nye partiet, Khing Maung Swe, fredag.

Pessimistisk

Analytikere påpeker imidlertid at det nye partiet mangler NLDs trumfkort, den karismatiske nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi som har sittet i husarrest i 14 år, og som har enorm støtte både nasjonalt og internasjonalt.

Australias tidligere ambassadør i Burma, Trevor Wilson, sier at det nye partiet uansett vil få svært lite tid til å forberede seg til valget. Han er pessimistisk i forhold til den politiske framtida i Burma.

— Da NLD var aktive, var partiet og Aung San Suu Kyi en kilde til håp. Nå har folk ingenting, sier han.

NLD ble grunnlagt i 1988 etter store opptøyer mot militærjuntaen i Burma, der tusenvis av mennesker døde. To år senere gikk partiet av med seieren i valget etter et valgskred, men juntaen har aldri latt NLD ta over makten.

Mange frykter at juntaen vil behandle opposisjonen mer brutalt enn tidligere i forbindelse med valget.

— Vi frykter at partiledere og fremtredende demokratiforkjempere kan bli arrestert nå som NLD formelt er oppløst. Verdenssamfunnet må sette deres sikkerhet i fokus og gjøre det helt klart overfor regimet at arrestasjoner ikke aksepteres, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Opphørte

For å kunne delta i årets valg, måtte NLD ifølge en ny valglov ha registrert seg på nytt innen 6. mai. Men ifølge den nye loven kan ikke partier ha fengslede personer som medlemmer, og nyregistreringen ville derfor ha medført at partiet måtte kaste sin leder Suu Kyi. NLD valgte derfor å la være å registrere seg.

Suu Kyi har også bedt befolkningen i Burma om å stå sammen og reagere på den urettferdige valgloven som hindrer både henne og 20.000 politiske fanger å delta i valget.

Siden partiet ikke var registrert innen fristen, opphørte det formelt å eksistere torsdag ved midnatt.

— NLD er ikke lenger et registrert parti ifølge loven, sier en ikke navngitt talsmann for juntaen.

Gnisninger

Men innad i NLD har det vært gnisninger mellom eldre generasjoner som vil boikotte valget og yngre, mer moderate medlemmer, ifølge analytikere.

Partiets langvarige talsmann Nyan Win oppfordret fredag det nye partiet til ikke å delta i valget, som mange mener bare er et skalkeskjul for å skaffe militærjuntaen en tilsynelatende folkelig legitimitet.

— De bør bøye seg for det enstemmige vedtaket i NDL om å boikotte valget, sier Win.

Ifølge Khing Maung Swe vil det nye partiet registrere seg innen utgangen av mai. Men det er ennå ikke klart om det vil delta i valget, som det fortsatt ikke er satt noen dato for.

TILHENGERENE av Aung San Suu Kyi vil fortsette kampen mot militærjuntaen i Burma.
JO YONG-HAK