Kongen ga fredag ordre om at unntakstilstanden som ble innført dagen før, skulle forlenges og varslet en viktig tale til nasjonen. Dagen før demonstrerte titusenvis av nepalere mot Gyanendras grep om makten, og krisen i kongedømmet i Himalaya har nå vart i over to uker.

Portforbudet i hovedstaden Katmandu trådte i kraft igjen klokken 09 lokal tid fredag, men så ikke ut til å bli respektert. Vest i byen, der politiet skjøt og drepte tre mennesker dagen før, terget ungdommer sikkerhetsstyrkene ved å rope «ned med kongen».

Mange i gatene

– Det er helt tydelig at mange fortsatt er ute i gatene, selv om de utsetter seg for stor fare, sier generalsekretær Grethe Raddum i Tibetmisjononen til NTB. Tibet grenser mot de nordlige delene av Nepal, og Raddum kjenner forholdene i regionen godt.

Norske Johanne Sæther Houge beskrev situasjonen i Katmandu-bydelen Boddha fredag morgen som ganske rolig. Flere butikker holdt åpne enn dagen før, men kringkastingen meldte at det fredag kom flere folk enn dagen før inn til sentrum for å demonstrere.

– Det er fortsatt mange demonstrasjoner i andre byer enn Katmandu. Nå begynner demonstrasjonene mer og mer å konsentrere seg om sentrum av hovedstaden og kongens palass, skrev Sæther Houge i en e-post til NTB tidlig fredag formiddag.

Drepte og sårede

– Det er vanskelig å si hvor mange som er drept eller såret, spesielt ettersom mediene og de internasjonale organisasjonene bare i begrenset grad kan bevege seg rundt om i Katmandu. Torsdag kveld meldte en nepalsk radiostasjon om nærmere 80 drepte i en by utenfor hovedstaden, tilføyde hun.

– Regjeringen er desperat og bruker alle midler for å stanse protesten, men sannheten er at regjeringen har tapt, sa den nepalske studenten Apurwa Singh. Den demokrativennlige avisen Kathmandu Post gikk lenger og slo på lederplass fast at «kongens tid er ute, selv om han nå skulle gi makten tilbake til folket».

Ifølge rykter i Katmandu ville kongen i sin tale fredag gjenutnevne tidligere statsminister Krishna Prasad Battarai som regjeringssjef. Bhattarai skal på sin side ha sagt at han bare tar jobben hvis alliansen av sju nepalske opposisjonspartier anbefaler ham å gjøre det.