Situasjonen i byen, der minst en mann ble drept og mange skadd under demonstrasjoner mandag, ble tirsdag betegnet som rolig men spent, og politiet var i høy beredskap.

Rasende mennesker Utenfor kongepalasset, der rasende mennesker de siste dagene har krevd en forklaring på massakren som endte med at prins Gyanendra ble kronet som konge, holdt soldater fra regjeringshæren vakt.

— Vi vurderer situasjonen og kommer til å ta en beslutning om kort tid, sa en regjeringstalsmann på spørsmål om det er flere portforbud i vente.

Kort tid etter ble det meldt at portforbudet ville bli gjeninnført for 12 nye timer, med virkning fra middagstider.

Massakrerte familien Uroen i det i det avsidesliggende kongedømmet i Himalaya startet fredag, da landets kronprins gikk amok under en familiemiddag og skjøt ned sine foreldre kong Birendra og dronning Aishwara, sine to søsken og fire andre medlemmer av kongefamilien, før han rettet våpenet mot seg selv under en familiemiddag.

Bakgrunnen for massakren skal ha vært at familien ikke godtok kvinnen han ønsket å gifte seg med.

Natt til mandag døde kronprinsen av skadene, og kong Birendras yngre bror, prins Gyanendra ble utnevnt til konge.

Tirsdag døde også den nye kongens yngste bror, Dhirendra Shah, av skadene han fikk under skytingen, og dramaet har dermed kostet i alt ti liv.

"Død over Gyanendra" Utnevnelsen av Gyanendra har utløst sterke protester i befolkningen, som mistenker ham for å ville ha tilbake det gamle eneveldet.

Gyanendra regnes for å være autoritær og svært ambisiøs, i motsetning til Birendra som ga opp eneveldet til fordel for et parlamentarisk demokrati omkring 1990.

Da den nye kongen kjørte gjennom Katmandu i åpen hestetrukket vogn mandag, møtte demonstranter ham med slagordet "Død over Gyanendra".

Andre mener at ingen er bedre egnet til å berge Nepal fra sin verste krise hittil enn nettopp Gyanendra, som blant annet er kjent for å være opptatt av miljøvern.

Mange frykter derimot tronarvingen mer, Gyanendras sønn Paras Shah. Han er kjent som en playboy og var i fjor innblandet i en bilulykke som kostet minst fem mennesker mistet livet. Selv stakk han av.

Maoister Den siste krisen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Nepal, der et maoistisk geriljaopprør har krevd over 1600 liv siden 1996. Massakren har skapt en utrygg atmosfære, som maoistene kan utnytte. Maoistene hevder at massakren var en politisk sammensvergelse og ikke et familieoppgjør.

På den politiske fronten må landet hanskes med stridigheter innen det regjerende kongresspartiet og mellom regjering og opposisjonen, som ledes av kommunistpartiet. Selv om Birendra avskaffet eneveldet, hadde han stor innflytelse og var god til å dempe de politiske krisene uten å gå ut over sin konstitusjonelle rolle.NTB

RASER: Utenfor kongepalasset, der rasende mennesker de siste dagene har krevd en forklaring på massakren som endte med at prins Gyanendra ble kronet som konge, holdt soldater fra regjeringshæren vakt. Arkivfoto: Scanpix