Målet er at opp til 200 norske ingeniørsoldater skal være på plass i den krigsherjede Darfur-provinsen fra nyttår. De skal sammen med svenske kolleger blant annet sørge for veier og bygge leire for resten av fredsstyrken. Den blir verdens største, med oppunder 20.000 soldater og 6000 politifolk fra FN og Den afrikanske union (AU).

Sverige og Norge har ivret for en slik innsats lenge. Darfur er «den største humanitære katastrofe verden står overfor i dag», ifølge en pressemelding fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Forsvarsdepartementet sitter alt på lister over soldater som er villige til å reise nedover.

— Vi er glad for at Sikkerhetsrådet har gitt styrken et robust mandat i tråd med FN-paktens kapittel VII, skriver forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Dette kapitlet åpner for bruk av alle tilgjengelige maktmidler for å stanse eller hindre krig.

Tror det løser seg

Gleden betyr ikke at alt er klappet og klart for innsats. Flere momenter må avklares først:

  • Hvem skal sørge for såkalt «Med Evac» - helikoptre og annet som trengs for å frakte ut skadde soldater?
  • Hvordan skal den militære beskyttelsen av ingeniørstyrken organiseres?
  • Hvordan blir reglene i detalj for hva soldatene får gjøre og ikke gjøre ute i felten?
  • Hvor stor blir styrken, og hva slags kommandostruktur vil den få?

Kilder i regjeringsapparatet sier de tror spørsmålene lar seg løse, men både fra norsk og svensk side ble det i går understreket at en endelig avgjørelse ennå ikke er tatt.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet vedgår at oppdraget vil kunne være farlig.

— Ellers ville det ikke vært nødvendig med en slik styrke. Målet må være å gjøre risikoen så lav som mulig, sier statssekretæren. Spørsmål rundt sikkerheten er en av grunnene til at regjeringen på stående fot ikke kan gi blankofullmakt for norsk deltakelse.

— Det er helt normalt at vi må ha en slik runde, sier Eide.

FN-resolusjonen oppfordrer nasjonene til å svare innen 30 dager på om de vil bidra eller ei.

— Vi må stole på afrikanske og asiatiske land, sa FNs tidligere nødhjelpskoordinator Jan Egeland til NTB i går, om utsiktene til å få nok soldater. Han sa at «i Darfur trenger de desperat denne styrken».

Får ikke avvæpne milits

De uavklarte spørsmålene rundt innsatsen skal diskuteres med FNs militære ledelse. Men holdningen til regjeringen i Khartoum blir minst like viktig. De har tidligere vært mildt sagt lite samarbeidsvillige.

Først etter langvarig og hardt press gikk de i vår med på å godta en fredsbevarende operasjon i FN-regi. De avviste også lenge å slippe inn ikke-afrikanske soldater.

Mandatet fra FNs sikkerhetsråd sier at fredsstyrken får bruke makt for å beskytte sivile, til å verne seg selv, og til å sikre at humanitære organisasjoner får gjøre arbeidet sitt.

Den sudanske FN-ambassadøren lovet i går at de vil respektere FN-resolusjonen. Den måtte da også vannes ut før den gikk igjennom, for å få med seg blant annet Kina. FN-soldatene vil ikke ha mandat til å avvæpne milits eller arrestere etterlyste krigsforbrytere. Resolusjonen truer heller ikke med sanksjoner mot Sudan dersom de ikke retter seg etter den.

Fredsavtale mangler

Håpet er at Unamid, som fredsstyrken skal hete, vil ha hovedkvarteret klart i løpet av oktober. Men det er ventet at det vil ta nesten et år før alle soldatene er på plass.

I mellomtiden blir det de 7000 fredssoldatene som alt er der fra Den afrikanske union (AU) som må prøve å sørge for orden. Det har hittil gått dårlig: Darfur er på størrelse med Frankrike, og soldatene er ikke godt utstyrt.

En fredsavtale mellom partene finnes ikke i dag - og slik sett er det heller ingen fred å bevare ennå.

FNs Darfur-utsending Jan Eliasson kastet seg derfor på flyet til Afrika så snart resolusjonen var banket igjennom i New York onsdag. De neste tre dagene skal han ha møter i Tanzania og Sudan, både med regjeringen i Sudan, med opprørsledere og med lokale ledere i Darfur.

Eliasson sier til nyhetsbyrået TT at han håper å kunne invitere til fredsforhandlinger i løpet av august.

FÅR HJELP: - Ikke glem oss, ba kvinnene i flyktningleiren Otash i Darfur i november i fjor. Nå har FN vedtatt å sende soldater til Darfur. Også Norge vil delta i det som blir verdens største fredsstyrke. Men det vil trolig ta et år før alle soldatene er på plass. FOTO: BIBIANA DAHLE PIENE/SCANPIX
PIENE, BIBIANE DAHLE