I dag besøker fiskeriministeren den store sjømatkonferansen i Brussel, og i år som i fjor forsures visitten av visse institusjoner i en annen del av byen. EU-kommisjonen vedtok straffetoll mot norske lakseprodusenter sist fredag, og den trer i kraft fra onsdag.

Dermed slapp Svein Ludvigsen i det minste ydmykelsen ved å gjøre et fånyttes «siste forsøk» på å få EU til å droppe tollen.

— Må være realister

Rett nok spiste han middag med EUs fiskerikommissær Joe Borg i går kveld, og desserten var ikke spist da Bergens Tidende gikk i trykken. Men selv ikke Ludvigsen trodde middagen skulle bevege EU i hyggeligere retning.

— Vi skal være så realistiske at vi forholder oss til at straffetollen starter onsdag. Nå gjelder det å jobbe for å hindre at tiltaket gjøres permanent om et halvt år. Det arbeidet kommer heller ikke til å bli enkelt, sa Ludvigsen til den lokale norske pressestand, like før han skulle av sted for å spise.

Ut over dette hadde Ludvigsen ikke stort å si, annet enn at han skjelte EU ut for å «fortsette et 15 års lakseproteksjonistisk regime» mot Norge.

Han gjentok også at Norge vurderer å bringe straffetollen inn som klagesak for Verdens handelsorganisasjon, på samme måte som EUs forrige beinkrok - en såkalt safeguard i form av en minsteprisordning - er brakt inn der.

Svir mer enn minstepris

Europakommisjonens mener Norge burde godtatt minsteprisordningen, i stedet for å kjempe den i senk. Nå får norske selskap antidumpingtiltak i form av straffetoll i stedet, rundt 16 prosent for de fleste selskapene, og det svir hardere.

Svein Ludvigsen avviste i går å svare på om vurderingen kan ha vært en tabbe. De norske myndighetenes linje har da også hatt sterk og aktiv støtte i næringen.

Nettstedet Intrafish meldte i går at det slaktes og kjøres fisk for harde livet nå, for å få mest mulig over grensen til EU før straffetollen setter inn fra onsdag.

Fiskeriminister Ludvigsens besøk på sjømatmessen «European Seafood Exposition» blir for øvrig ikke bare trist og lei. Han skal være til stede på et storstilt markedsføringsfremstøt på messen for norsk oppdrettstorsk. Det mest iøynefallende blir en direkte overføring fra Marine Harvests torskeanlegg i Hjelmeland.

— Oppdrettstorsk er et lovende eksportprodukt, som supplement til villtorsken. Om fem år håper vi å ligge mye høyere i volum og å være i stand til å tilby torsk 365 dager i året, og ikke bare i sesongen, sier prosjektleder Eidis Biehler i Eksportutvalget for fisk til Bergens Tidende.

Foreløpig er eksportvolumet på kun 10.000 tonn i året, så det er mye å gå på. Og foreløpig er det ikke kommet en eneste dumpingklage mot oppdrettstorsk.