Kuldebølgen ruller vestover, og tyskerne advares om at ekstremt lave temperaturer er i vente til uken. Både i Polen og i store deler av Skandinavia snødde det tett lørdag, og langs den polsk-tyske grenseelva Oder ble det spådd 20 minusgrader.

I Romania er tilførselen av russisk naturgass til fire kjemiske fabrikker redusert med 90 prosent, for at private husholdninger skal få mer gass til oppvarming. I det østlige Tyrkia omkom åtte mennesker da en buss ble tatt av et snøskred og falt ned i en fjellkløft lørdag.

Lenin

Til tross for sprengkulden sto flere hundre russere i kø utenfor Lenin-mausoleet på Den røde plass i Moskva, for å hylle Sovjetunionens første leder på 82-årsdagen for hans død. Termometrene viste 25 grader under null, og sterk vind gjorde det enda kaldere å vente.

– Vanligvis er ikke 25 minusgrader noe problem for oss. Men nå er det lenge siden det har vært så kaldt, så vi er blitt bortskjemt, sa sikkerhetsvakten Sergej Jefimov, som gjorde tjeneste utendørs i den sterke kulden lørdag.

Stadig flere Moskva-boere har de siste årene fått fjernvarme, men mange synes ikke dette er nok og sper på med elektriske ovner. Dette belaster elektrisitetsforsyningen så mye at fagfolk frykter et sammenbrudd i strømnettet.

Strømløst

I den russiske delrepublikken Altaj sørvest i Sibir skjedde nettopp dette natt til søndag, da 40.000 mennesker ble uten strøm. I dyrehagen i Ural-byen Tsjeljabinsk var det så kaldt at sjimpansen Bonja ble kledd i militær vinterfrakk slik at han kunne holde varmen.

I Ukraina frøs tre mennesker i hjel natt til lørdag, etter at kulden hadde spredt seg vestover fra Russland. Dermed har minst ti ukrainere mistet livet etter at det iskalde været satte inn i midten av uken som gikk, og nærmere 90 er innlagt på sykehus med forfrysninger.

Mange ukrainske skoler har holdt stengt, arbeidet i kullgruvene er innstilt fordi det er for kaldt å jobbe, og landets elektrisitetsforsyning er hardt presset. Meteorologer spår temperaturer ned i 30 kuldegrader i enkelte deler av Ukraina til ut i neste uke.