– Eksempler på disse overgrepene omfatter slag mot fanger, å nekte dem vann og å fjerne særrettigheter uten grunn, skriver en sersjant som har deltatt i granskingen av beskyldningene om mishandling i leiren. Uttalelsen er gitt i en erklæring som ble avgitt under ed og som er sendt til det amerikanske forsvarsdepartementet.

Sersjanten har snakket med flere soldater som har tjenestegjort i leiren. En av dem forteller om hvordan han ved én anledning slo hodet til en av fangene mot en celledør.

Fratatt eiendeler

En fangevokter med fornavnet Steven fortalte at eiendeler er blitt fratatt fangene uten grunn.

– Han sa at de gjør dette for å gjøre fangene sinte, slik at de kan straffe dem når de nekter eller klager, heter det i erklæringen.

Videre beskrives en samtale mellom fem fangevoktere som lo av hverandres historier om mishandling av fanger ved den omstridte fangeleiren på Cuba.

– Fra samtalen skjønte jeg at det å slå de innsatte var vanlig. Alle i gruppa lo av de andres historier om hvordan fangene ble slått, sier offiseren i erklæringen.

– Tolereres ikke

Talsmann Robert Durand for den amerikanske marinen og for spesialenheten som driver Guantanamo-leiren, avviser at overgrep mot fangene blir tolerert.

– Spesialenhetens oppdrag er sikker og human forvaring av fiendtlige stridende som er tatt til fange. Spesialenheten vil samarbeide fullt ut med generalinspektøren for å finne ut hva som er skjedd, og vil handle i tilfeller hvor det oppdages overtramp, sier Durand.

USA har møtt kraftig kritikk fra det verdenssamfunnet for behandlingen av de innsatte på Guantanamo. Mange av fangene har sittet fengslet mer enn fire år uten siktelse. Det amerikanske forsvarsdepartementet mener fangeleiren er viktig for å oppbevare og forhøre terrormistenkte som ellers kunne ha vendt tilbake til slagmarken.