På pressekonferansen etter middagen med EU-toppene fikk Putin spørsmål om Gazproms kuvending kunne tolkes som at vilkårene for utenlandske investorer i Russland har endret seg.

— Dette har ingenting å gjøre med endrede regler. Gazprom kom frem til at budene fra de utenlandske interessentene ikke var tilfredsstillende. De bestemte seg derfor for å utvikle feltet selv, sa Putin om avgjørelsen som ødela både Hydros og Statoils håp om å bli partner i verdens største gassfelt til sjøs.

Bare tre vestlige medier fikk slippe til med spørsmål under gårsdagens korte pressekonferanse med Putin. Det gjorde at han blant annet aldri fikk spørsmål om drapet på Kreml-kritikeren og journalisten Anna Politkovskaja.

Men Finlands statsminister Matti Vanhanen forsikret om at han hadde tatt opp sin bekymring både om den saken og om utviklingen i forholdet mellom Russland og Georgia.

Verten var svært fornøyd med at EU hadde greid å snakke med en stemme, som han sa.

— Det var det ikke mange av dere som hadde trodd på forhånd, sa Vanhanen til journalistene, og siktet da særlig til energidiskusjonen.

Både Putin, Vanhanen og EU-kommisjonspresident Jose Barroso var etterpå enige om at EU og Russland er avhengige av hverandre. Men hvordan det er bindende energisamarbeidet som EU ønsker seg faktisk skal se ut, svarte Putin bare vagt på.