— Dette er en av de mest alvorlige hendelsene vi har hatt i Afghanistan og den hendelsen der flest har blitt skadet, sier fungerende kommunikasjonssjef John Espen Lien til Aftenposten.no.

De norske soldatene måtte trekke seg tilbake fra det voldsomme angrepet fra opprørerne i Afghanistan.

— Situasjonen forverret seg gradvis i løp av timene stridskontakten varte. Den fiendtlige ilden ble så kraftig at vi både fikk skadede og måtte trekke oss tilbake, sier oberstløytnant Lars S. Lervik, fungerende kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

Det dramatiske angrepet fant sted søndag ettermiddag i Ghowrmach i Baghdis-provinsen, en del av det norske operasjonsområdet i Afghanistan.

Kontingentsjefen forteller på telefon fra Camp Nidaros i Mazaar-e Sharif at stemningen blant de norske styrkene er god, til tross for det svært dramatiske angrepet.

Soldatene får nå hjelp til å bearbeide den dramatiske opplevelsen og egne spesialister skal være på vei til Afghanistan for å bistå.

- Såret soldat utenfor livsfare

Time for time

  • Rett før klokken 14.00 lokal tid fikk vi melding om at norske styrker var i stridskontakt. Situasjonen utviklet seg da i løpet av to og en halv time, sier Lervik.
  • 16.15 var den fiendtlige ilden svært kraftig og vi fikk den første skadede soldaten.
  • Et kvarter etter det, klokken 16.30, melder den norske styrken at de er under kraftig beskytning og at tre er skadet. De trekker seg da ut til et nytt område hvor de klokken 17.48 får inn to norske helikoptre for å evakuere de skadede.
  • Så fortsetter stridskontakten i det området der de skadede ble evakuert fra. Det er litt mindre intensivt.
  • Deretter blir de forsterket av øvrige norske enheter, omtrent klokken 20.00.

  Fikk amerikansk hjelp

  De norske styrkene ba ikke om hjelp fra de amerikanske soldatene stasjonert i Meymaneh, men fikk assistanse fra norske styrker fra Telemarksbataljonen, opplyser kommunikasjonssjef John Espen Lien.

  De to hardest skadede ble fraktet i et amerikansk Black Hawk-helikopter til det tyske sykehuset i Mazaar-e Sharif.

  Alvorlig skadet

  De to mest alvorlig skadede soldatene ble operert natt til mandag og en av de to, som skal være i 20— og 30-40-årene, skal nå være utenfor livsfare.

  — De er under behandling på et tysk feltsykehus, norsk personell er i tett dialog med dem og er permanent til stede og følger opp, sier Lervik.

  Forsvaret informerte natt til mandag de pårørende til de to alvorlig skadede soldatene. De seks andre fikk selv ringe hjem og gi beskjed om at de hadde vært i en trefning, men bare pådratt seg lettere skader.

  Uklart

  Forsvaret har fortsatt ikke vært tilbake på stedet der angrepet fant sted. Man har heller ikke rukket å danne seg noen oppfatning om noen av opprørerne mistet livet under trefningene.

  — Vi jobber nå med å få klarhet i hendelsesforløpet, sier den norske kontingentsjefen.