Jeg tror retten forsøker å se bort fra all mulig omtale utenfor rettslokalet, men jeg er urolig for at det bildet som er skapt av min klient i mediene, som en forkastelig person, har påvirket retten negativt. Rettens medlemmer er jo bare mennesker de også, sier advokat Ola Nordström til NTB, og peker på den massive omtalen saken har fått både i norske og svenske medier.

Utallige spaltemetere er skrevet, og TV-selskapene har laget dokumentarer om miljøet rundt den lille pinsemenigheten i Knutby.

Omfattende tiltale

Den norskfødte tidligere pastoren i menigheten, Helge Fossmo, og hans elskerinne Sara Svensson (27), står tiltalt i saken. Fossmo er tiltalt for å ha drept sin første kone Helene desember 1999, og for å ha påvirket Sara Svensson til å drepe hans andre kone, Alexandra Fossmo (23), 10. januar i år.

I tillegg er Helge Fossmo tiltalt for å ha påvirket Svensson til å skadeskyte naboen Daniel Linde (30) samme natt og for å ha påvirket henne til et drapsforsøk på Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson er kommet med en uforbeholden tilståelse.

Negative eksperter

— Hadde jeg visst det jeg vet nå om hvor mye oppmerksomhet denne saken skulle få, hadde jeg neppe tatt den. Det mest negative har vært alle eksperter og advokatkolleger som er kommet til orde med sine synspunkter, uten å kjenne helheten i saken, sier Svenssons forsvarer, advokat Christer Søderberg, til NTB.

Han tror imidlertid at retten klarer å distansere seg fra alt som er blitt skrevet og sagt om saken utenfor rettssalen.

Heller ikke påtalemyndigheten legger skjul på at Knutby-saken har vært spesiell. Aktor Elin Blank har tidligere sagt til NTB at saken har vært ekstraordinært krevende, både ressursmessig og mentalt for dem som har arbeidet med saken.

Hun regner med at dette bare er første runde og er forberedt på at saken trolig vil bli anket videre i rettssystemet.

Livsvarig fengsel

Blank har lagt ned påstand om livsvarig fengsel både for Helge Fossmo og Sara Svensson. Fossmos forsvarer, Ola Nordström, krever imidlertid at hans klient blir frikjent. De rettspsykiatriske undersøkelsene har vist at Svensson lider av en alvorlig psykisk forstyrrelse.

— Det mest sannsynlige er at hun blir dømt til behandling. Noe annet ville være en overraskelse, og med all sannsynlighet føre til at vi anker dommen, sier Søderberg.

Også Nordström forteller at hans klient, Helge Fossmo, forsøker å forberede seg på neste rettsinstans.