Presten ble i februar i år dømt til ti års fengsel for seksuelt misbruk av en liten gutt.

Før han ble dømt, hadde kirken mottatt flere enn 130 klager mot fader John Geoghan. Men kirkens ledere nøyde seg med å flytte ham fra den ene menigheten til den andre, mens den i hemmelighet betalte kompensasjon til hans ofre og deres familier.

Skandalen i New York er ikke enestående. Siden januar i år er flere titall prester i minst 17 bispedømmer i USA blitt forflyttet eller tatt ut av tjeneste på grunn av mistanker om seksuelle overgrep mot barn.

— Jeg innførte et system for gransking av prestene ved en av landets mest framstående psykiatriske institusjoner. Hvis de skikket seg bra, ble de tatt inn i tjenesten igjen, noen ganger med begrensninger på deres handlefrihet, hevder Egan.

Men i en erklæring som Egan sendte ut søndag, nøyde han seg med å forklare sin og kirkens opptreden. Han kom ikke med noen bønn om tilgivelse, slik biskop Thomas Daily i New York-bydelen Brooklyn tidligere har gjort.

Kapellanen i en Washington-menighet, som omfatter noen av USAs mest innflytelsesrike katolikker, brukte sin preken Palmesøndag til å kreve at den mektige kardinalen i Boston, Bernard Law, må gå av. Menigheten svarte med stående applaus.

(NTB)