Strand viser til at det i lang tid har pågått forhandlinger mellom de afghanske styresmaktene og moderate krefter i talibanbevegelsen. Han er dypt uenig med dem som mener det er umusikalsk av Støre å gi sin støtte til forhandlinger med Taliban, to uker etter angrepet på Kabul Serena Hotel.

– Det finnes ikke noen rent militær løsning på konflikten i Afghanistan. Forhandlingene mellom myndighetene og moderate talibanere har foregått nokså lenge. Støres utspill er langt fra noen sensasjon, sier Strand til NTB.

Kritisk

Det var i et intervju med NRK lørdag at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa han støttet interne, afghanske forhandlinger med Taliban, til tross for at organisasjonen har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet som drepte Dagbladet-journalist Carsten Thomassen og såret UD-medarbeider Bjørn Svenungsen.

– Det blir litt som om vi midt under annen verdenskrig skulle bedt om forhandlinger med nazistene, sier VG-journalist Tom Bakkeli til Dagbladet.

Bakkeli, som har skrevet bok om de norske spesialstyrkene i Afghanistan, er enig med tidligere statsminister Kåre Willoch som i Dagbladet fredag advarte mot å gi Taliban inntrykk av at Norge har mistet troen på oppdraget.

– Vi må sette spørsmålstegn ved tidspunktet for forhandlinger. Utspillet nå høres ut som en innrømmelse, at vi er i ferd med å gi opp den militære kampen, sier Bakkeli. Han minner om at Taliban ikke er en organisasjon som bare sitter i noen huler i fjellet.

– De er ikke uvitende om opinionen i Vesten og følger godt med på debatten, også i Norge. Det er det flere bevis på, sier Bakkeli til avisen.

– Må nyansere

Arne Strand mener den jevne afghaner har et langt mer nyansert bilde av Taliban enn hva vi har her hjemme.

– Det sitter representanter for Taliban i regjeringsapparatet og parlamentet som slett ikke er verre enn andre ansvarlige i Afghanistan. For eksempel har lederen av utenrikskomiteen trolig drept flere mennesker enn noen talibaner. Og den tidligere krigsherren og krigsforbryteren Abdul Rashid Dostum er øverstkommanderende for den afghanske hæren. Forhandlinger med Talibans moderate elementer er eneste vei å gå, hevder han.

Seniorforskeren mener den norske politiske debatten om Afghanistan er nødvendig og slett ingen svakhet.

– Det er veldig navlebeskuende å tro at Norge er alene om å ha en slik diskusjon. Det pågår lignende debatter i Tyskland, Nederland og Canada. På lengre sikt er en åpen debatt det eneste fornuftige, sier Strand.

– Krevende

Jonas Gahr Støre er enig med Afghanistan-eksperten i at det norske synet på Taliban er unyansert.

– Vi bruker Taliban som et sekkebegrep for alt som er leit. De kriminelle elementene er svært krevende motstandselementer, men Taliban som fenomen, spesielt i Sør-Afghanistan, er et politisk og sosialt fenomen som myndighetene i Kabul må i inngrep med, sa Støre i NRK-intervjuet. Han la til at han ønsker at forhandlingene med Taliban skal foregå på afghansk vis.

– Jeg tror nøkkelen ligger i at de får til disse afghanske prosessene som kan sikre politiske svar på spenningene. Det er klart at forhandlinger med folk som begår alvorlige volds— og terrorhandlinger, er krevende, medgir Støre.

Eks-talibaner Waheed Mozdah (52) hevder i et intervju med Dagbladet.no at Støre selv kunne ha endt som gissel i angrepet på hotellet.

– Hadde Taliban visst hvor enkelt angrepet ville bli, kunne Støre blitt tatt som gissel, sier Mozdah. Han mener afghanske myndigheter forsøker å skjule at politifolk var innblandet i angrepet.