Den fremdeles nyvalgte franske presidenten, Nicolas Sarkozy, var lettet, glad og lykkelig over at hans kone hadde kunnet spille en så fremtredende rolle i en sak som gikk verden rundt.

Og hvilket oppdrag. Det dreide seg om forhandlinger med en av verdens mest eksentriske og vanskeligste diktatorer, Libyas president Gaddafi.

Akkurat da nevnte ikke presidenten med ett ord jobben som var utført av Élysée-palassets generalsekretær, Cluade Gueant. På spørsmål fra journalister om hvilken offisiell funksjon Cecilia hadde i dette oppdraget, buste han ut:

— Jeg er valgt. Da har jeg rett til å utnevne hvem jeg vil til å utføre bestemte oppdrag.

Vil ikke være pynt

Forholdet mellom Nicolas og Cécilia, og deres ekteskap, er avhengig av at Cécilia Sarkozy kan opptre i en rolle der hun føler at hun er til nytte, og ikke bare til pynt. At hun som presidentfrue er Première dame de France interesserer henne ikke det aller minste.

Både Nicolas Sarkozy og Cécilia Sarkozy har vært gift tidligere på hver sin kant. Men ikke lenger fra hverandre enn at det var borgermesteren i Neuilly, Nicolas Sarkozy, som viet Cecilia Ciganer-Albeniz til tv-produsenten Jacques Martin i 1984.

Seinere fant borgermesteren og Cécilia sammen, og de giftet seg i 1996. Inn i ekteskapet brakte de meg seg to barn hver, og sammen har de en sønn, Louis, som er 10 år gammel.

Cécilias far var av sigøynerslekt, og bekjente seg til den jødiske tro. Nicolas på sin side er sønn av ungarske jøder. Dette ble grovt utnyttet i valgkampen, der kandidatens fra det ytterste høyre, Jean Marie Le Pen, forkynte at han, i hvert fall, hadde rent fransk blod i årene. Men uten at dette hjalp ham særlig mye.

Kontor vegg i vegg

Cécilia har alltid vært en selvstendig kvinne. Hun har juridisk utdannelse, og er, eller var i hvert fall, en meget habil pianist. Fransk presse har tradisjonelt vært meget tilbakeholden med å grave i franske politikeres privatliv. Men det er kommet tydelig frem at Cecilia har hatt problemer med å følge med i Nicolas sitt politiske hardkjør mot stadig høyere mål.

Dette har Nicolas merket seg. Derfor har han forsøkt å trekke henne inn i sin daglige virksomhet som en slags assistent uten en offisiell funksjon. I sine to perioder som innenriksminister hadde Cécilia eget kontor vegg i vegg med sin mann, men uten fastlagte oppgaver.

Da Nicolas var finansminister, var Cecilia titulert som «teknisk rådgiver».

Nesten brudd

Men sommeren 2005 brakte franskspråklige sveitsiske og belgiske aviser rykter om at Cécilia Sarkozy var sett i New York sammen med den marokkanske forretningsmannen Richard Attias. Nyheten sprakk for alvor i Frankrike da de to fylte førstesiden til det illustrerte nyhetsmagasinet Paris Match.

Et halvt år etter, i januar 2006, ble det fra vennekretsen rundt Nicolas Sarkozy bekreftet at Cécilia var kommet tilbake.

De fleste politiske kommentatorer i Frankrike er enige om at Nicolas Sarkozy neppe hadde greid å gjennomføre hardkjøret frem mot presidentvalget i vår uten et ordnet forhold til Cécilia. Men han har måttet godta hennes ønske om å unngå rampelyset. Da Nicolas Sarkozy ble triumferende valgt til sitt partis presidentkandidat 14. januar 2007, fulgte hun med fra åttende rad uten å gjøre seg bemerket.

Orker ikke Élysée

Cécilia stemte riktignok sammen med sin mann i presidentvalgets første runde, 22. april. Men de stemte ikke sammen i finalerunden, og det påstås at Cécilia da ikke stemte i det hele tatt.

Men samme kvelden, 6. mai, deltok Cécilia på seiersfesten sammen med sin mann.

Det er kjent at Cécilia Sarkozy aldri har likt tanken på flytte inn i Élysée-palasset i Paris, som er den franske presidentens kontor og bolig. Av den grunn har paret, til nå i hvert fall, valgt å bli boende i sitt hjem i Neuilly, en av de fine forstedene til Paris.

VIKTIG: Cécilia Sarkozy fulgte de fem bulgarske sykepleierne og den palestinske legen hjem til Sofia etter at de ble frigitt fra libysk fangenskap 24. juli. Hennes mann president Nicolas Sarkozy var lykkelig over at hans kone hadde kunnet spille en så fremtredende rolle.
CHRISTOPHE ENA