Ellison blir første muslim i Kongressen

Publisert: 08.11.2006 11:49

Washington/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Over 230 år skulle det ta før en muslim kunne ta plass i den amerikanske kongressen. Natt til onsdag ble Keith Ellison historisk.

56 prosent av velgerne i Minneapolis, den norskeste av «de norske» delstatene i USA, ga sin stemme til den 43 år gamle svarte advokaten som konverterte fra katolisismen til islam som 19 år gammel student.

I valgkampen markerte Keith Ellison seg som en krass kritiker av Bush-administrasjonens krigføring i Irak, og tok til orde for rask tilbaketrekking fra landet.

Han snakket også varmt om behovet for offentlig støttede helsetjenester og fornybar energi, og kritiserte Kongressen for å «gjøre hardt arbeidende innvandrere til lovbrytere».

Bred støte Dette sikret Ellison bred støtte fra flere hold, selv fra jødiske grupper og en av delstatens toneangivende jødiske aviser. Det til tross for at den fremste rivalen hans var jødisk.

Det faktum at han en kort periode var knyttet til den radikale organisasjonen Nation of Islam og dens ytterliggående leder Louis Farrakhan, gjorde ikke støtten mindre oppsiktsvekkende.

Demokratene har hatt flertall i Minneapolis siden 1963, og politikken har vært dominert av skandinaviskættede politikere som kongressrepresentant Martin Olav Sabo som ikke tok gjenvalg.

De siste årene har også mange østeuropeere, spansktalende og somaliere slått seg ned i Minneapolis og trolig bidratt til Ellisons store popularitet.

Lang ventetid Ingen vet med sikkerhet hvor mange muslimer som bor i USA, og anslagene varierer sterkt. Cornell-universitetet i New York anslo for få år siden tallet til å være 7 millioner, mens andre har hevdet at det bare dreier seg om en drøy million.

Uansett hvor mange de måtte være, har det gått 232 år før en av deres trosfeller har kunnet ta plass i den amerikanske kongressen.

Mens mange av USAs muslimer stemte på Bush under valget i 2000, vendte de raskt republikanerne ryggen da Bush innledet sin «krig mot terror» etter angrepene 11. september 2001.

Mange oppfatter krigen som en krig mot islam, og misliker sterkt presidentens forsøk på å spre demokrati i Midtøsten ved hjelp av våpenmakt.

Bushs sterke støtte til Israel, og manglende vilje til å hjelpe palestinerne, har også bidratt til misnøyen.

ERIC MILLER