JØRGEN ULLERUP

Den amerikanske offiseren er sint. Veldig sint da han over telefonen advarer journalister mot å forsøke å slippe utenom den siste kontrollposten for å kjøre mod Irak.

— Det er ganske enkelt stupid. Dette er ikke noe dataspill. Hvis du dør, er du død. Vi gjør hva vi kan for å sikre deres adgang til området så raskt som mulig, men dette er krig, og det er alvor.

Foranledningen var de første rapporter om at tre journalister fra den britiske tv-kanalen ITN i går ble drept i det sørlige Irak etter å ha sluppet utenom kontrollposter og over grensen til Irak i Kuwaits nordlige ørken. Andre spekulasjoner gikk ut på at en rekke pressefolk er forsvunnet i området. I går kveld var rapportene ikke offisielt bekreftet, og det forelå verken navn eller detaljer om de nærmere omstendigheter.

Dramaet var enda en understrekning av at invasjonen av det sørlige Irak ikke har utviklet seg til den søndagsutflukten som mange offiserer i invasjonsstyrken hadde håpet på med henvisning til at området er dominert av irakiske shia-muslimer, som er motstandere av Saddam Hussein og derfor kanskje ville motta de vestlige soldater som befriere.

— Vårt mål var å sikre de irakiske oljefeltene og havnen i Oum Qaser, og begge deler har vært en suksess. Men våre styrker møter fortsatt motstand fra små grupper av besluttsomme menn, som skifter ut uniformen med sivile klær og bruker geriljametoder, sa talsmannen for de britiske styrkene, oberst Chris Vernon, iført kampuniform på en brifing på hotel Hilton sør for Kuwait by.

På forhånd var det fryktet at irakerne ville sette fyr på alle oljebrønnene, eller at de hadde plassert tidsinnstilte bomber. I går kveld brant ni av brønnene. Havnen i Oum Kaser er viktig for å sikre de første nødhjelpsforsendelsene av vann og medisin, som ventes i løpet av 72 timer.

VOKTER GRENSEN: Britisk militærpoliti bevokter veien til Irak. Flere journalister har kjørt illegalt inn i landet og flere fryktes drept.<p/>FOTO: CARSTEN INGEMANN