Ett kvinnepar og tre mannlige par, kvinnene i brudekjoler og mennene i smoking, ga hverandre "ja" foran byens populære borgermester Job Cohen, som opptrådte som sorenskriver for anledningen i Rådhuset.

— Det er skrevet et nytt kapittel i historien. Dere elsker hverandre og kan gifte dere. Hva skulle være mer naturlig enn det? sa borgermester Cohen i talen sin under vielsen.

Rådhussalen var pyntet med langstilkede roser og et stort, rosa og rødt rosehjerte. De fire parene ga ekteskapsløftet samtidig. Job Cohen spurte dem en for en: - Vil du konvertere partnerskapet ditt til ekteskap, og lover du å oppfylle pliktene som loven tillegger ekteskapet?

Etter å ha svart "ja", satte tre av parene ringer på. Det fjerde paret, sosialarbeideren Peter Wittebrood-Lemke og læreren Frank Wittebrood, tok av seg ringene de hadde, og fram kom ringer tatovert på ringfingeren. De rundt hundre gjestene klappet og jublet da de nygifte kysset hverandre, og til slutt skålte de i rosa champagne.

Bryllupsnatt Vielsesseremonien fant sted rett etter midnatt natt til 1. april, men bryllupsfesten begynte allerede lørdag kveld.

Parene som giftet seg natt til søndag har alt inngått registrert partnerskap, men ønsker å leve sammen som mann og mann og fru og fru.

— Dessuten er det jo mye mer romantisk å se frem til en bryllupsnatt enn en partnerskapsnatt, sa en av de fire om hvorfor de ønsket å gifte seg.

Ton Jansen og Louis Rogmans har levd sammen i 36 år, men ønsket likevel at forholdet skal styrkes gjennom statusen og symbolverdien ekteskapet har.

Stolt Cohen er stolt over at Amsterdam er den første byen i verden som vier homoseksuelle. Byen som kalles Europas homohovedstad kan kanskje kalles verdens homoby, forslår Cohen til avisen Het Parool søndag. Han håper Nederland vil være et forbilde for andre land.

Som statssekretær i det nederlandske justisdepartementet var Cohen i fjor med på å legge fram og få flertall for den nye ekteskapsloven, som trådte i kraft 1. april. Den sidestiller borgerlige heteroseksuelle og homoseksuelle ektepakter, inklusive adgangen til å adoptere nederlandske barn.

Homoseksuelle ektepar må også gjennom de samme skilsmisseprosedyrene dersom de vil oppløse ekteskapet igjen.

Det bor rundt 400.000 homoseksuelle i Nederland. Redaktør for en av landets homoaviser, Henk Krol, tipper at om noen år vil 15 prosent av alle ekteskap være mellom homoseksuelle. Over 6.300 homoseksuelle par har inngått registrert partnerskap i Nederland de tre siste årene.

NTB

GIFT: Gert Kasteel og Dolf Pasker kysser etter å ha giftet seg på rådhuset i Amsterdam søndag. (Foto: AP Photo/Peter Dejong)