– Siden administrasjonen i Kabul ikke har innfridd våre krav og ikke har satt fri våre fanger, har Taliban skutt et mannlig koreansk gissel, sa en talsmann for Taliban, Qari Mohammad Yousuf, på telefon til Reuters onsdag.

En afghansk forhandlingsleder kunne senere bekrefte gisseldrapet.

Den drepte sørkoreaneren ble funnet i Mushaki-området i Qarabagh i Ghazni-provinsen, sa polititjenestemann Abdul Rahman onsdag ettermiddag.

Mannen hadde ti skuddsår i kroppen, både i hodet, brystet og magen, ifølge politiet. Taliban truer med at resten av gislene kan møte samme skjebne.

Seks kvinnelige og to mannlige gisler er imidlertid frigitt og brakt til en amerikansk base i Ghazni-provinsen, opplyste en vestlig diplomatkilde onsdag. Taliban avkreftet på sin side at noen av gislene var satt fri. Uansett holdes minst 14 gisler fortsatt fanget av opprørsgruppen.

Ny frist

– Hvis administrasjonen i Kabul ikke er villige til å løslate våre fanger innen klokka 1.00 (22.30 norsk tid), blir resten av gislene drept, sier Taliban-talsmann Yousuf.

Forhandlingene med Taliban har foregått i mange dager, og Taliban har tidligere satt en rekke frister som er blitt utsatt.

– De fleste vil mene at Taliban har lite å tjene på å drepe gislene. Men selv vil de ønske å vise at de er troverdige og ikke kommer med tomme trusler, sier forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO Kristian Berg Harpviken til NTB.

Han påpeker at også internasjonal hjelpearbeidere i Afghanistan blir regnet som fiender av Taliban, fordi de ved å være i landet støtter opp om den sittende afghanske regjeringen.

– Faren er stor for at flere gisler kan bli drept. Det avhenger av forhandlingene, sier Harpviken.

Uaktuelt med avtale

Afghanistans president Hamid Karzai har sagt at det ikke er aktuelt å inngå flere avtaler med Taliban for å få frigitt gisler som gruppen har kidnappet. PRIO-forskeren tror derfor at det eventuelt er Sør-Korea som kan forhandle fram en løsning.

– En kan tenke seg at Sør-Korea for eksempel kan gå med på å trekke sine tropper ut av Afghanistan tidligere, sier Harpviken.

Men det vil ifølge forskeren være betydelig internasjonalt press på landet for å unngå en slik løsning, fordi det kan føre til flere bortføringer.

Strategisk

De 18 kvinnelige og fem mannlige gislene, som er kristne hjelpearbeidere og misjonærer, ble tatt til fange i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan torsdag.

Gruppen er den største gruppen utlendinger som er bortført siden Taliban innledet sin nye kampanje for å kaste utlendinger ut av Afghanistan, og styrte den vestligstøttede regjeringen.

– Taliban har det siste halvåret tatt i bruk gisselaksjoner på en veldig strategisk måte, sier PRIO-forsker Harpviken.

Han understreker at gruppen blant annet scoret flere poeng da fem talibansoldater ble satt fri i bytte mot en italiensk journalist som ble bortført sammen med to afghanske kolleger i Afghanistan i mars.

– Til en viss grad er det lærdom fra Irak, men det er sannsynlig at også avtalen om løslatelse av den italienske journalisten i bytte mot løslatelse av fanger har vist gruppen at det virker, sier Harpviken i en kommentar til det økende antallet gisseltakinger i Afghanistan.

AHMAD MASOOD