Valget er historisk i et land hvor lederne tradisjonelt har kommet til makten gjennom militærkupp.

Observatører fra EU fortalte søndag at stemmegivningen så ut til å gå riktig for seg. – Det har ikke vært noen episoder, og ingen uautoriserte personer i valglokalene, sa lederen for observatørene, Marie-Anne Isler Beguin.

De to gjenværende kandidatene i den andre runden er tidligere fiskeriminister Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi og opposisjonslederen Ahmed Ould Daddah. De fleste regner med at Abdallahi vil gå av med seieren, men eks-ministeren understreker at han vil respektere resultatet uansett hva det blir.

– Hvis utfordreren min blir valgt, vil jeg gratulere ham og ønske ham lykke til, understreker Abdallahi.

Diktatoren Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya ble styrtet i et militærkupp i 2005, og det var kuppmakerne som tok den historiske beslutningen om å innføre demokrati. Alle tidligere valg i landet har vært skjemmet av omfattende fusk.

Det nye regimet vil stå overfor mange utfordringer. Abdallahi sier han vil prioritere kampen mot korrupsjon og forsvar av demokratiet.

Mange observatører mener han i så fall er nødt til å bekjempe det århundregamle systemet med livegenskap som fortsatt preger landet lengst vest i Sahara. Selv om slaveriet formelt ble opphevet i 1981, finnes det fortsatt mange svarte mennesker som holdes som slaver av lyshudede maurere.