KLAUS JUSTSEN

Det irakiske regimet hørte sent torsdag de første bank på Bagdads porter, etter at fortroppen til den allierte invasjonsstyrken var trengt inn i flere av hovedstadens forsteder og innledet et angrep på Saddam Hussein flyplassen.

I Washington fastslo forsvarsminister Donald Rumsfeld at Bagdad nå sitter i en skruestikke.

— De er i forstedene og regimets dager er talte.

- Angriper flyplassen

Offiserer ved 3. infanteridivisjon fortalte journalister som følger den amerikanske eliteenheten at angrepet mot flyplassen bare 15 kilometer fra hovedstadens sentrum, var begynt. Opplysningen ble bekreftet av brakene fra antiluftskyts og artilleri.

For første gang siden den militære aksjonen startet, var store deler av Bagdad mørklagt, etter at voldsomme eksplosjoner rystet byen. Den sentrale kommandoen i Qatar hevdet at det ikke var rettet angrep mot noe kraftverk og undersøkte hva årsaken kunne være.

Kommandoen bekreftet at man «er svært nær Bagdad» og at det stadig er flere tegn på at regimet ikke lenger kontrollerer verken sine styrker eller befolkningen.

Øyenvitner forteller at hundrevis av stridsvogner og armerte kjøretøy hele dagen rullet mot Bagdad langs en østlig og en sørvestlig front. I kjølvannet av de allierte styrkene lå flere titall døde irakiske soldater. Flere overgav seg, mens hundrevis var flyktet etter at de hadde kvitte seg med sine svarte støvler og uniformer.

- Tar i bruk alle midler

I Washington øker frykten for at man nærmer seg bristepunktet hvor Saddam Hussein og hans regime erkjenner at de vil miste makten og derfor er parat til å ta i bruk alle midler.

Forsvarsminister Rumsfeld advarte om at det ikke er grenser for hvor dypt regimet er i stand til å falle. Etterretningsrapporter forteller om en økende risiko for at masseødeleggelsesvåpen vil bli tatt i bruk.

Samtidig øker frykten for at diktatoren gir ordre om angrep på sine egne for å kunne gi de allierte skylden for dem.

— Slikt har vi allerede sett eksempler på, hevdet forsvarsministeren.

I Bagdad avviste informasjonsminister Mohammed al-Sahaf de siste 48 timers eksplosive fremrykning etter en kort pause som en «illusjon».

— De er ikke innenfor 150 kilometer, lød påstanden, som straks ble imøtegått da flere øyenvitner forklarte at de bare var et steinkast fra utkanten av Bagdad.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende