TORSTEIN STANGENES

Det skulle være en koselig tur med toget for dvergdachsen Kilpy på seks år. Hun skulle reise fra fôrvert Turid Rønquist i Bergen for å møte eieren sin på Gol.

Derfra skulle turen gå videre med bil til Dokka, der den høyt premierte tispen skulle pare seg med en nøye utvalgt italiener.

Turid Rønquist var blitt anbefalt å sende hunden med NSB av andre hundevenner. Spesielt siden Kilpy er både rolig og reisevant, etter å ha reist rundt på en mengde utstillinger.

Dyrt med levende hund

Turid Rønquist hadde fått opplyst fra transportselskapet Exe ekspressgods at prisen for å sende en hund under ti kilo med dagtoget til Gol var 605 kroner, moms inkludert. Transportselskapet har en avtale med NSB om å frakte gods på NSBs tog.

Da Rønquist og Kilpy møtte opp på jernbanestasjonen fredag 11. februar, begynte problemene. Prisen for å sende syv kilo tunge Kilpy i bur var steget til 1250 kroner, fordi Kilpy var levende(!), noe Rønquist hadde antatt transportselskapet hadde forstått.

Det var for sent å lage en ny avtale med Kilpys eier, så Rønquist så ikke annen mulighet enn å betale pengene, og gi buret med Kilpy til Exe ekspressgods. Hun så at buret ble plassert på toget før hun kjørte hjem.

Ble ikke levert

— Jeg hadde store problemer med å sende henne fra meg, sier matmor.

Når Kilpy fester blikket på BTs utsendte, skjønner vi matmors kvaler godt. Kilpy har et blikk så dypt at bare katter kan motstå det.

Kanskje var det dette blikket som brakte NSB ut av fatning. Da toget kom til Gol, der eieren tok kontakt med togpersonalet, benektet de hardnakket at det var noen hund om bord.

Til tross for eierens iherdige protester, kjørte toget bare videre.

— Jeg er oppbrakt over at ingen på toget fulgte opp Kilpy. Hva hvis hun hadde blitt med til Oslo? Hva hvis toget hadde stoppet, undrer Rønquist.

Hun håper hendelsen kan få NSB til å bli mer oppmerksomme når de tar med seg dyr på toget.

NSB beklager

Heldigvis reagerte de ansatte på stasjonen på Gol. De ringte stasjonen på Nesbyen og forklarte situasjonen, og sa at toget ikke måtte forlate stasjonen før Kilpy ble funnet.

På Nesbyen kom Kilpy til rette, og ble sendt i taxi tilbake til Gol. Regningen ble betalt av NSB.

Informasjonsdirektør i NSB Preben Colstrup legger seg flat.

— Det er vi som har ansvar for at bikkja får paret seg. Konduktøren skal ha ansvar for folk og dyr om bord på toget. Vi beklager hendelsen, erkjenner han.

Heldigvis for både eier, NSB og kanskje også Kilpy, fikk hun sin italiener til slutt.

Billig retur

Da Kilpy skulle tilbake til Bergen igjen, tok matmor Rønquist ingen sjanser. Hun kjøpte en tur-retur-billett Bergen-Geilo for å hente den lille Dachsen. Det kostet for øvrig under 400 kroner, altså en tredjedel av hva det kostet å sende Kilpy som ekspressgods.

Om paringen bar frukter eller om hele turen var forgjeves, er det for tidlig å si. Heldigvis er det ingenting som tyder på at Kilpy har tatt skade av turen.

HUN REISER ALENE: Det skal mer enn en stressende tur til for å bringe dvergdachsen Kilpy (6) ut av fatning.
HJEMME IGJEN: Her er Kilpy sammen med fôrvert Turid Rønquist.<br/>Foto: RUNE SÆVIG