Attentatet tok livet av den moderate opposisjonspolitikeren Sayed Mustafa Kazimi (bildet) og fem andre medlemmer av parlamentet. Kazimi, utdannet økonom fra Iran, har tidligere vært handelsminister, og ledet nå finanskomiteen i parlamentet.

Som medlem av Nordalliansen var han med og bekjempet Taliban.

Afghanske kilder forteller til Bergens Tidende at en annen av de drepte parlamentsmedlemmene er Aref Khan. Også han har fortid fra kampen mot Taliban. Han kommer fra Kandahar, men sluttet seg senere til Nordalliansen der han var nært knyttet til sjeik Massoud, som ble drept i et attentat i 2001, regissert av Taliban/al Qaida. Khan var også alliert med tidligere president Burhamuddin Rabbani, også en nøkkelspiller i opprettelsen av Nordalliansen.

Sukkerfabrikk

Gårsdagens selvmordsangrep skjedde mens de afghanske politikerne befant seg i en stor folkemengde for å markere åpningen av en ny sukkerfabrikk i byen Pul-i Khumri, ca. 20 mil nord for hovedstaden Kabul.

Som et ledd i gjenoppbyggingen av Afghanistan har det funnet sted en viss industrialisering i dette området. Tidligere er det etablert en del spinnerier, sukkerfabrikken var siste ledd i tiltak som skal bidra til stabilisering av landet.

Parlamentsmedlemmene skulle i tillegg til å delta i åpningen av fabrikken også studere økonomiske forhold i provinsen.

Talibans «fingeravtrykk»

I følge terroreksperter BT har hatt kontakt med, kjennetegnes attentatet av tilsvarende angrep utført av Taliban.

Attentatmennene, flere kilder hevder at det var to, manøvrerte seg gjennom folkemengden og kom kloss inn på parlamentsmedlemmene før de utløste bombene.

Rapporter sier at så mange som minst femti skal være drept, mens BTs kilder sier at det er rapportert om tretten døde. I tillegg er det et meget høyt antall skadede, de fleste skolebarn som skulle skape festivitas rundt åpningen.

Uansett antall drepte er dette et av de dødeligste selvmordsangrepene i Afghanistan siden USA startet sin krig mot terror i landet i 2001.

Det er Tyskland som leder NATO-styrkene i regionen hvor de norske styrkene befinner seg. De er stasjonert lenger vest, med hovedkvarter i Mazar-e Sharif og i provinshovedstaden Meymaneh i Faryab-provinsen mot Turkmenistan.

Utsatte mål

Historien viser at alle tiltak for å oppnå stabilisering og normalisering er utsatte attentatmål. Skoler, helsestasjoner, sykehus eller næringsvirksomheter.

Selv om mange indisier peker mot Taliban, utelukker ikke BTs kilder at det kan være andre opprørsgrupper som står bak. De kan føle seg truet av at innbyggerne ser at det er fremgang i arbeidet for å normalisere Afghanistan.

Taliban har ikke vært spesielt aktiv i denne delen av Afghanistan, på den annen side har andre grupperinger som knyttes både til Gulbuddin Hektmatyar og general Dostum, begge kjente frihetskjempere fra krigen mot Sovjetunionen og Taliban, og kjente for å skifte allianser, i tillegg til at de i dag omtales som «røverbaroner», vært rapportert aktive de siste månedene.

Og de har begge stor innflytelse i Baghlanprovinsen.

FREMRYKKING: Dette bildet er tatt under den norske fremrykkingen ved kamphandlingene mandag. I bakgrunnen en CV90. FOTO: FORSVARET/SCANPIX
FORSVARET