Mandag er statsminister Gordon Brown i Nord-Irland der han besøker brakkene på Massareene-basen der soldatene som ble rammet av attentatet lørdag kveld holder til. Med statsministeren er Nord-Irlands øverste politisjef, sir Hugh Orde, som i forrige uke advarte om en overhengende fare for nye terrorangrep. Politisjefen hadde neppe innbilt seg at hans spådom skulle bli virkelighet få dager senere.

Første på 12 år

Da to unge britiske soldater først ble skutt og såret, og deretter henrettet mens de lå såret på bakken, var det første gang på 12 år at britiske soldater ble drept i den nordirske konflikten. De to soldatene som døde etter angrepet, skulle begge kort tid etter dratt på oppdrag til Afghanistan.

Gruppen som har påtatt seg skylden for attentatet er liten, men ekstremt farlig. Real IRA (Det virkelige IRA) har på ny grepet til våpen fordi den fortsatt tror at vold er veien til et forent Irland.

En ny generasjon

Gruppen vil gå langt for å forgifte samarbeidet mellom Sinn Féin, den politiske fløyen av IRA, som i dag skal være avvæpnet, og dens tidligere dødsfiende, unionistene fra Democratic Unionist Party (DUP), i den nordirske samarbeidsregjeringen på Stormont.

Det er flere årsaker til at det ikke er trolig at de vil lykkes.

Det virkelige IRA, som er en ny generasjon republikanere, antagelig med familiære forbindel-ser til det opprinnelige IRA, har neppe verken størrelse, ressurser eller den lokale støtte til et væpnet oppgjør, som IRA hadde på 1980— og 90-tallet.

Folk i Nord-Irland ønsker ikke konflikten tilbake. Alle politikere snakker nå med en stemme og fordømmer helgens angrep. Det er ingen tegn til sprekker i den ennå tynnhudede regjeringen, som har regjert i nesten to år.

Klar McGuinness

Nord-Irlands første viseminister, Martin McGuinness, fra Sinn Féin oppfordret direkte alle til å unngå å gjøre noe som kan true freden.

– Jeg støttet IRA gjennom konflikten. Jeg var medlem av IRA. Men krigen er over, sa han.

Sinn Feins president, Gerry Adams, sa at gruppen ønsker å ødelegge fredsprosessen med væpnet opprør og tvinge britiske soldater tilbake til gatene i Belfast. Det er blant republikanere og katolikker stadig et forhatt minne fra de uroligste tidene.

I London har statsminister Gordon Brown fordømt «de kujonaktige drapene», men avviste at det er tegn på at konflikten er i ferd med å våkne igjen.

Flere angrep

Likevel kan angrepet skape nye spenninger i Stormont. Det er ikke første gang at Real IRA har forsøkt å avspore fredsprosessen. I februar ble en 114 kg tung bombe uskadeliggjort utenfor militærbasen i South Down. Det var et klart tegn på at Real IRA er blitt sterkere igjen. Tidligere var gruppens angrep mest rettet mot politiet.

Sir Hugh Orde ble voldsomt kritisert av Sinn Féin og beskyldt for å overdrive da han beskrev trusselbildet som det verste på et tiår og ba om støtte fra britisk etterretningstjeneste i Nord-Irland. Den bruker allerede 15 prosent av sine ressurser på terrorisme relatert til Nord-Irland.

Martin McGuinness kalte uttalelsene stupide og sa at det hadde redusert hans tillit til politisjefen.

Noen dager etter smalt det.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

BER FOR FRED: Katolikker i Nord-Irland samlet seg etter attentatet lørdag og ba for fred.
Str
BESØKTE ÅSTEDET: Statsminister Gordon Brown.
DAVID MOIR