General Anthony Zinni, tidligere sjef for USAs sentralkommando, sa i et TV-program søndag morgen at han ikke kjente til planene i detalj, men at et slikt angrep ville være et svært risikabelt forehavende.

– Enhver militær plan som involverer Iran vil være svært vanskelig. Vi må ikke lure oss selv til å tro at det bare ville være ett angrep, og så er det over, sa han.

Han pekte på risikoen for at Iran ville slå tilbake i en region med mange sårbare mål. Han nevnte blant annet at amerikanske styrker kan angripes, at olje— og gassproduksjonen kan stanses, at Israel kan angripes og faren for terrorangrep.

Zinni gjorde det klart at han deler administrasjonens bekymring over Iran, men uansett bør alle diplomatiske utveier forsøkes først for å få Iran til å forstå at de er isolert.

Bombeangrep Zinni uttalte seg om meldinger i helgen om at regjeringen til Bush for alvor vurderer militæraksjon mot Iran fordi de diplomatiske tiltakene ikke synes å bære frukt.

I tidsskriftet The New Yorker skrev Seymour Hersh at regjeringen legger planer for massive bombeangrep mot Iran, som inkluderer bruk av atomvåpen for å ødelegge en konkret bunker der iranerne mistenkes for å arbeide med utviklingen av atomvåpen.

Ifølge artikkelen er president Bush og den øvrige administrasjonen kommet fram til at Irans president Mahmoud Ahmadinejad er en potensiell Adolf Hitler.

Også avisa Washington Post skriver at Bush vurderer militære tiltak som ledd i en strategi for å presse Iran til å gi opp atomplanene.

SCANPIX