I en rapport som ble lagt frem i forrige uke, heter det at politikere sendte FN-soldater på «umulig oppdrag» til byen i det østlige Bosnia i 1995. Om lag 7.500 muslimer mistet livet da bosnisk-serbiske styrker inntok byen, som FN hadde erklært som sikker sone. Rapporten sier at regjeringen i Haag burde sagt nei til å beskytte Srebrenica.

Statsminister Wim Kok kunne ikke hindre at trepartikoalisjonen han har ledet de siste åtte årene brøt sammen. Srebrenica-affæren overskygget til slutt regjeringens gode resultater i arbeidet med å trygge sysselsettingen og nederlendernes velstand.

Valg i mai

I mai skulle det uansett avholdes valg i Nederland. Dronning Beatrix oppfordret derfor Kok allerede tirsdag til å etablere et forretningsministerium som kan styre landet frem til valget 15. mai. Dette ministeriet ville få ansvaret for det daglige styre av Nederland til en ny regjering er klar etter valget, men vil ikke ha lov til å ta kontroversielle avgjørelser.

Bosnias utenriksdepartement krediterer nederlandske myndigheter for vilje til å se sannheten i øynene og etterforske hvorfor soldatene og offiserene ikke beskyttet menneskene i det FN hadde erklært som en sikkerhetssone under sin beskyttelse.

— Det kan kanskje gi en impuls til arbeidet med å finne ut sannheten om det internasjonale samfunnets rolle i Bosnia, sa utenriksdepartementets talsmann Amer Kapetanovic.

(NTB)