Meningsmålingene tyder på Jan Peter Balkenendes kristendemokrater kan bli valgets vinnere i det som ligger an til å bli et svært jevnt løp.

Dersom han får fornyet tillit, blir det hans fjerde regjering på fem år.

Balkenende har fått god drahjelp av et solid oppsving i økonomien. Veksten er større enn på lenge, Nederland kan skilte med overskudd på statsbudsjettet, og arbeidsledigheten nådde rekordlave fem prosent før helgen.

Hvem han i tilfelle skal regjere sammen med, er imidlertid mer uvisst. Videreføring av dagens sentrum-høyrekoalisjon er en mulighet, en storkoalisjon etter tysk modell mellom kristendemokratene CDA og det andre store partiet, sosialdemokratiske PvdA, er en annen.

PvdA, som ledes av den tidligere Shell-direktøren Wouter Bos, ble lenge spådd som valgets vinner, men har tapt terreng i innspurten.

Sosialistene i SP, med den karismatiske Jan Marijnissen i spissen, har sterk fremgang på meningsmålingene, og ligger an til å bli tredje største parti.

Den ytre høyresiden har vært igjennom flere splittelser etter at den suksessrike høyrepopulisten Pim Fortuyn ble drept rett før valget i 2002, men ligger an til å sikre seg politisk innflytelse.